Sport
KRO-NCRV

Henk Grol: 'Op de Spelen wil ik mijn jongensboek afsluiten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Grol: 'Op de Spelen wil ik mijn jongensboek afsluiten'

Met nog twee maanden te gaan tot de Olympische Spelen in Tokyo, groeit de weerstand tegen het evenement onder Japanners. Wat betekent het voor sporters voor wie Tokyo 'het laatste kunstje' is, als het opnieuw niet doorgaat? “Dat zou een ramp zijn. Hier wil ik mijn jongensboek afsluiten”, vertelt judoka Henk Grol bij Spraakmakers.

In Japan komt steeds meer weerstand tegen de Olympische Spelen. De voorzitter van de Japanse unie van artsen vindt de coronasituatie in het land te slecht. Hij vreest voor een ‘Olympische variant’ van het virus. Uit peilingen blijkt dat driekwart van de Japanners het evenement niet ziet zitten en eerder deze week riep de grootste krant van het land op om de Spelen te annuleren.

Op dit moment maakt Japan een vierde coronagolf door, de noodtoestand geldt in grote delen van het land en de ziekenhuizen zijn zwaar belast. Vaccineren gaat tegelijkertijd erg traag: 2,4 procent van de inwoners is gevaccineerd.

Voor een aantal Nederlandse sporters zijn deze Spelen de laatste kans op een medaille: Ranomi Kromowidjojo, Epke Zonderland, Anna van der Breggen en ook voor Henk Grol. De judoka heeft begrip voor de zorgen in Japan, maar maakt zich niet druk over eventuele afgelasting. “Het zijn speculaties. Ik heb de verwachting dat het gewoon doorgaat.”

Jongensboek afsluiten

Voor Grol, die al twee olympische bronzen medailles won, zou het “een persoonlijke ramp” zijn als de Spelen in Tokyo niet doorgaan. “Dit is mijn laatste wedstrijd, het laatste hoofdstuk van mijn jongensboek en zo wil ik het graag afmaken.”

Dat jongensboek begint bij de Olympische Spelen van 1964 waar Anton Geesink olympisch goud won in de Budokan in Tokyo. “Nu kan ik op mijn vierde en laatste Spelen met een medaille eindigen in diezelfde arena.”

Vaccineren

“Natuurlijk snap ik de twijfels”, gaat Grol verder. “Het is ook jammer dat het vaccineren daar zo traag gaat. Dat had in mijn optiek ook anders gemoeten zodat het nog veiliger geweest was voor de bevolking. Maar het land heeft nu eenmaal een geschiedenis met vaccineren waardoor scepsis is ontstaan.”

Toch denkt Grol dat de Spelen veilig georganiseerd kunnen worden. “In een bubbel waar de meeste sporters gevaccineerd zijn, is de kans op verspreiding nihil. Dus daar houd ik me aan vast.”

Anders dan anders

“Qua sfeer zal het anders zijn dan normaal. Maar we weten al anderhalf jaar dat dat zo zal zijn”, zegt Grol. Ondanks alle omstandigheden, heeft de judoka geen enkele moeite om gemotiveerd te blijven “Ik heb maar één doel en daar doe ik alles aan: zo fit mogelijk op de Spelen te staan en voor een derde medaille gaan. Hoe mooi zou dat zijn?”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Stand.nl: Het is een ramp als de Olympische Spelen opnieuw worden afgelast

Ster advertentie
Ster advertentie