Sport
EONOS

Broedertwist op de Olympische Spelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Broedertwist op de Olympische Spelen

Bij de vorige Olympische Spelen die in Tokio werden gehouden lagen de waterpoloërs Ton en Fred van Dorp samen in het wedstrijdbad. De een voor Amerika, de ander voor Nederland. Edwin Cornelissen maakte voor Langs de Lijn En Omstreken een serie over de Spelen van 1964. In deel drie het verhaal van een olympische broedertwist.

Het was op 13 oktober 1964 dat de beide broers elkaars opponenten waren. In een poulewedstrijd troffen Ton en Fred elkaar bij de toss. Ton was keeper bij de Amerikanen en moest al snel een treffer van zijn broer toestaan.

De wedstrijd ging gelijk op en in de slotfase was daar misschien wel het moment van de wedstrijd: een strafworp voor Nederland. Fred moest de bal nemen, Ton moest hem zien te stoppen. Dit keer was het de 'Amerikaanse' Van Dorp die won.

Twee broers, twee landen, één wedstrijd

De beide broers werden geboren in Batavia in Nederlands-Indië. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde de familie naar Amerika, waar ze twee jaar bleven wonen. Toen ze terugkwamen in Nederland sloot Fred zich aan bij AZ & PC in Amersfoort.

Ton keerde, nadat hij zijn school had afgerond, terug naar Amerika. "Hij heeft eigenlijk nooit, ook niet aan mijn ouders, verteld wat de reden was dat hij naar Amerika wilde", legt Fred van Dorp uit. "Hij heeft in de buurt van Californië zijn dienstplicht vervuld en hij voelde natuurlijk vrij gauw al aan dat dat gebied van Californië, dat daar het pologebied was."

Ton van Dorp, die in 2010 op 74-jarige leeftijd overleed, kwam ook bij de Olympische van 1968 voor de Amerikaanse waterpoloploeg in actie. Fred van Dorp kwam tot drie Olympische Spelen. Behalve in Tokio was hij er ook vier jaar eerder bij in Rome en, net als zijn broer, in Mexico-City in 1968.

Ster advertentie
Ster advertentie