Moet Oranje een statement maken tegen de anti-lhbti-wet in Hongarije?
- Nieuws
- Moet Oranje een statement maken tegen de anti-lhbti-wet in Hongarije?
Na de 3-0 overwinning op Noord-Macedonië is het tijd voor het Nederlands elftal om zich voor te bereiden op de achtste finale aanstaande zondag. Wie de tegenstander wordt is nog onbekend, maar waar de wedstrijd gespeeld wordt is al zeker: Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Dat werpt de vraag op of Oranje een statement moet maken tegen de nieuwe anti-lhbti-wet in dat land.
Video niet beschikbaar
Het Hongaarse parlement nam vorige week een wet aan waardoor boeken, films en andere media met seksuele inhoud die niet heteroseksueel is, worden verboden. Duizenden mensen gingen in Hongarije de straat op om te demonstreren tegen de wet en ook in Amsterdam verzamelden honderden demonstranten bij het Homomonument. Dertien Europese landen, waaronder Nederland, hebben een verklaring opgesteld waarin ze hun zorg uiten omdat de wet lhbti+-personen discrimineert.
Mensenrechtenkwestie
Nu het Nederlands elftal aanstaande zondag in Boedapest speelt, laait de discussie dus op. Moet er een statement gemaakt worden? Demissionair premier Rutte vindt van niet. “Hou de sport en de atleten daar nou buiten”, zei hij. Rutte vindt het een taak voor de politici en niet voor atleten. De 26-jarige Sandro Aruvaino is het daar niet mee eens. Hij is keeper in het amateurvoetbal en kwam op zijn achttiende uit de kast op zijn voetbalclub. “Sport en politiek moeten gescheiden blijven, maar als het om mensenrechten gaat moet er onderscheid gemaakt worden”, zegt hij in Nieuws en Co.
Hij vindt dat Oranje tijdens de wedstrijd vooral zich moet kunnen focussen op het voetballen, maar vooraf mag er wat hem betreft een stevig statement gemaakt worden. Een regenboogarmband of een shirtje met ‘Human Rights’ zou hij een goed idee vinden.
Coming out
Sandro’s coming out ging vrij vlekkeloos, hij heeft geen nare reacties gehad. Maar desondanks wordt er hier en daar nog steeds gescholden met ‘homo’. Hij laat zich daar echter niet door uit het veld slaan. “Ik denk dat het vooral een opgroeikwestie is, het zit er ingebakken. Ik ben best een sterk persoon en kan er tegen”, zegt hij.
Hij hoopt dat er de komende tijd een rolmodel opstaat die als voorbeeld kan fungeren. "Ik vind het treurig dat er voetballers zijn die nu niet durven te zeggen dat ze homo zijn", zegt hij. "Zolang er geen speler is die uit de kast komt, blijft het voor anderen lastig om die stap te maken." Een actie op het EK zal volgens hem niet meteen iets veranderen, maar kan zeker op de lange termijn voor positieve verandering zorgen.
Regenboogband
Morgen speelt Duitsland in de Allianz Arena in München tegen Hongarije. De gemeenteraad van München wil dat het stadion tijdens de wedstrijd in regenboogkleuren wordt verlicht uit protest tegen de wet, maar UEFA heeft dat verboden. Volgens Bild is het verzoek afgewezen omdat alle stadions volgens de regels moeten zijn voorzien van de kleuren van de UEFA en de deelnemende landen.
Manuel Neuer, aanvoerder van het Duitse elftal, speelde op het EK iedere wedstrijd met een regenboogband om zijn bovenarm. Er werd kort onderzoek naar gedaan, maar uiteindelijk werd de band toegestaan. Aanstaande zondag zal Georginio Wijnaldum een speciale OneLove-aanvoerdersband dragen, die de diversiteit in het voetbal moet representeren. “Met het dragen van deze band willen wij als Oranje benadrukken dat wij staan voor inclusiviteit en verbinding. We zijn tegen elke vorm van uitsluiting en discriminatie. Wij hopen zo iedereen die zich waar ook ter wereld gediscrimineerd voelt, te steunen”, aldus Wijnaldum.