Sport

Merendeel voetbalprofs geeft lhbti-acceptatie een onvoldoende, blijkt uit onderzoek

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Merendeel voetbalprofs geeft lhbti-acceptatie een onvoldoende, blijkt uit onderzoek

Profvoetballers geven een ruime onvoldoende aan de acceptatie van homo- en biseksualiteit in de voetbalwereld. Zeven op de tien spelers zeggen de voetbalwereld als homo-onvriendelijk te ervaren.

"Bij de spelers zelfs is er heel veel draagvlak. En in het laatste anderhalf jaar is er veel aandacht voor het thema uitsluiting geweest, het staat steeds hoger op de agenda in de sport", zegt Stephan Hakkers, adviseur van de Alliantie Gelijkspelen, in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Zien zichzelf niet als probleem

Opmerkelijk daarbij is dat de spelers zichzelf niet als het probleem zien, negen op de tien spelers geven aan dat ze een homoseksuele medespeler zouden steunen. Dat concludeert het Mulier Instituut na onderzoek in opdracht van de Alliantie Gelijkspelen, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties om acceptatie van lhbti'ers in de sport te bevorderen. Van de 1044 betaald voetbalspelers vulden 118 profs de vragenlijst in.

Tot op heden is er geen enkele openlijk homo- of biseksuele betaalde voetbalspeler in de Nederlandse competitie. Bijna de helft van de spelers die aan het onderzoek meededen, begrijpt dat ook: 46 procent geeft aan dat het moeilijk is om als profvoetballer openlijk homo of bi te zijn.

De spelers wijzen daarbij op de homo-onvriendelijke spreekkoren, de machocultuur in de voetbalwereld en de rol van de media als voornaamste redenen voor voetballers om 'in de kast' te blijven. De cijfers zijn vergelijkbaar met eenzelfde onderzoek in 2014.

NOS'ers Jeroen Gortworst, Rivkah op het Veld en Winfried Baijens onderzoeken waarom voetbal en lhbti'er-zijn nog altijd zo moeilijk samen gaat. Puttend uit hun eigen ervaringen als lhbti'ers in de sportwereld gaan ze op zoek voor podcast De Schaduwspits naar ervaringsdeskundigen en spreken uiteindelijk anoniem met een homoseksuele man die op het hoogste niveau actief is in de professionele voetbalwereld.

Luister hier aflevering 1 tot en met 4, de presentatoren werken nog aan een nieuwe aflevering; ervaringen of tips en suggesties zijn welkom op deschaduwspits@nos.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie