Sport
VPRO

Saoedische kroonprins laat zijn oog vallen op Engelse voetbalclub

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Saoedische kroonprins laat zijn oog vallen op Engelse voetbalclub

Saoedi-Arabië heeft de schijnwerpers op zich gericht staan, nu de uiterst controversiële kroonprins, Mohammed bin Salman, op het punt staat om de Engelse voetbalclub Newcastle United over te nemen. "Dit wordt gewoon gebruikt om hun imago op te poetsen", zegt Ruud Bosgraaf van Amnesty International. Hij vertelt erover in Bureau Buitenland.

MBS probeert zijn imago op te vijzelen met voetbal

Dat juist nu, nu kroonprins Bin Salman in negatief daglicht staat door de moord op journalist Jamal Khashoggi, wordt geprobeerd om een voetbalclub te kopen, vindt Ruud Bosgraaf niet erg verrassend. "Je ziet dat het ook economisch tegenzit voor Saoedi-Arabië. Dan proberen ze op pr-gebied het wel op orde te krijgen."

Investeren in sport

Het is niet de eerste keer dat Saoedi-Arabië investeert in de sportsector. "Vorig jaar werd de Italiaanse bekerfinale zelfs in Saoedi-Arabië gehouden. Ook de Formule E (elektrische Formule-1) heeft nu een race in het land", vertelt Bosgraaf.

Volgens journalist en arabist Chams Eddine Zaougui past het in een bredere strategie van Saoedi-Arabië. "Ze willen niet alleen afhankelijk zijn van olie. Ze doen er ook alles aan om het beeld dat ze aan dat 'olie-infuus' liggen te veranderen."

Quote

Dit wordt gewoon gebruikt om hun imago op te poetsen

Ruud Bosgraaf, Amnesty International

Saoedi-Arabië is niet het enige land dat sport inzet om het imago op te vijzelen. Eddine heeft zijn twijfels bij het succes daarvan. "Je ziet eigenlijk telkens, dat júist rondom gebeurtenissen als dit er ook méér aandacht komt voor de situatie van mensenrechten in zo’n land."

Als voorbeeld noemt Zaougui het WK-voetbal dat in 2018 in Rusland gehouden werd. Ook daar was destijds veel kritiek op. "En ik vraag me af of het imago van Rusland daardoor nou verbeterd is."

Oproep: wees bewust

Toch pleit Amnesty International niet voor het stopzetten van de overname. “We zijn geen politieke partij. We zouden alleen pleiten voor het stopzetten als er een directe link is met het schenden van mensenrechten, bijvoorbeeld bij wapenhandel.” Wel wil Amnesty supporters van Newcastle informeren. "Wij roepen op dat men bewust moet zijn met welk land ze in zee gaan."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie