Sport
NOS

De Klassieker: Feyenoord ontvangt Ajax

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Klassieker: Feyenoord ontvangt Ajax

Het is weer zo ver, de mooiste wedstrijd van het jaar: De Klassieker! In de Rotterdamse Kuip strijden Feyenoord en Ajax om de felbegeerde winst. Voor beide clubs is winst van enorm belang. Ajax wil in het spoor blijven van koploper PSV, Feyenoord wil weer aanhaken bij Ajax na de verliespartij van vorige week. De wedstrijd begint om 14.30 uur en is live te volgen bij NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

De eerste Klassieker van het seizoen was bepaald niet spannend te noemen. Ajax blies Feyenoord van de mat in de eigen Johan Cruijff Arena. Het werd maar liefst 3-0 voor de Amsterdammers. Feyenoord kwam al vroeg in de wedstrijd met 10 man te staan, nadat verdediger Jeremiah St. Juste zijn voet op de achillespees van Nico Tagliafico plantte.

Bekersucces

Nu, drie maanden later, is het tijd voor de volgende ontmoeting tussen de aartsrivalen. Ajax won donderdag in de kwartfinale van de KNVB-beker van sc Heerenveen met 3-1. Het weekend daarvoor werd nog gelijkgespeeld tegen deze zelfde tegenstander in de Eredivisie. De Amsterdammers liepen daarmee de koppositie mis, PSV wist namelijk niet te winnen van FC Emmen.

Noussair Mazraoui heeft in het bekertreffen met Heerenveen het laatste fluitsignaal niet gehaald. Met kuitklachten verliet hij vroegtijdig het veld. Ajax-trainer Erik ten Hag hoopt dat zijn rechtsback op tijd fit is voor vandaag. "Zijn kuiten liepen vol en daar wilden we geen risico mee nemen", zegt de oefenmeester tegen de NOS. Op de vraag of er zorgen zijn voor de Klassieker antwoordt de trainer: "Dat hoop ik niet".

Feyenoord lijkt klaar te zijn voor Ajax. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst plaatste zich net als Ajax voor de halve finale van de beker. Fortuna Sittard bleek deze keer geen partij te zijn voor de Rotterdammers, 4-1. Eerder dit seizoen werd er nog verloren van de Limburgers met 0-1. Door doelpunten van Robin van Persie (2x), Steven Berghuis en Sven van Beek stelde Feyenoord de overwinning op Fortuna Sittard veilig.

Frenkie de Jong

Dé man waar het deze week over gaat is Frenkie de Jong. De middenvelder van Ajax maakt komende zomer de overstap naar zijn droomclub FC Barcelona voor een recordbedrag van 75 miljoen euro. Dit bedrag kan met bonussen nog oplopen tot 86 miljoen. Nog nooit is er zoveel geld betaald voor een speler uit de Eredivisie. Tot voor kort was Davinson Sánchez recordhouder. Ajax verkocht de verdediger in 2017 aan Tottenham Hotspur voor 40 miljoen euro.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Jong kan op veel felicitaties rekenen uit de hele voetbalwereld. Hijzelf lijkt er redelijk nuchter onder te blijven, precies zoals Nederland hem kent. "Ik ben blij, torts en opgelucht dat het achter de rug is", luidt een van zijn eerste reacties. "Ik heb Luis Suárez al een appje gestuurd en Jasper Cillessen gebeld. Beiden boden me aan om mij overal mee te helpen", aldus De Jong.

Mocht De Jong slagen bij Barcelona? "Dan ga ik daar waarschijnlijk nooit meer weg."

Giovanni van Bronckhorst

Het zal voorlopig de laatste Klassieker zijn voor Giovanni van Bronckhorst. De succesvolste trainer van Feyenoord ooit (5 prijzen in 4 jaar) neemt na dit seizoen afscheid. Het absolute hoogtepunt als trainer van Feyenoord is ongetwijfeld het landskampioenschap in 2017. In tranen stond hij NOS-verslaggever Joep Schreuder te woord. Het betekende de eerste landstitel van Feyenoord in 18 jaar tijd.

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie