Sport
NOS

Sonny Colbrelli wint heroïsche editie Parijs-Roubaix, Van der Poel derde

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Sonny Colbrelli wint heroïsche editie Parijs-Roubaix, Van der Poel derde

Europees kampioen Sonny Colbrelli heeft de helleklassieker Parijs-Roubaix op zijn naam gebracht. Na de finish huilde de Italiaanse winnaar tranen met tuiten na de uitputtingsslag in regen en modder. Mathieu van der Poel werd derde in het sprintje met de laatste drie overgebleven koplopers.

Video niet beschikbaar

Voordat de eerste kasseistrook in Noord-Frankrijk in beeld kwam, vielen sommige renners al. Op de spekgladde wegen tussen de bietenvelden regende het valpartijen. Bij zijn debuut in Parijs-Roubaix maakte Van der Poel indruk. Hij hield het tempo hoog in achtervolging op twee koplopers: de Nederlander Nils Eekhoff en de Belg Florian Vermeersch.

Vroeg druk van Van der Poel
De eerste achtervolgers, met daarbij Jasper Philipsen, Greg van Avermaet en Nederlands kampioen Timo Roosen kwamen na het Bos van Wallers aansluiten bij de koplopers. Van der Poel verhoogde het tempo en reed het gat dicht met de achtervolgende groep waarin Colbrelli was meegeslopen.

Moscon, de pechvogel
Op 52 kilometer van de streep begon Gianni Moscon aan een solo. Zijn voorsprong groeide op Mons-en-Pévèle naar iets minder dan anderhalve minuut. De Italiaan van INEOS werd getroffen door een lekke band. Vervolgens ging hij ook nog onderuit, waardoor het verschil kleiner werd. Bij een versnelling van Colbrelli was Moscon gelost.

Vermeersch, de verrassing
Er bleven drie man vooraan over die samen naar de wielerbaan in Roubaix reden. Colbrelli, Van der Poel en Vermeersch, de 22-jarige verrassing van deze editie van de Hel van het Noorden. Vermeersch probeerde nog weg te springen, maar Colbrelli haalde hem terug. Van der Poel ging op kop de wielerbaan op. Aan de linkerkant van de weg ging Vermeersch de sprint aan. Het lukte Colbrelli nog hem te passeren. Achter dark horse Vermeersch werd Van der Poel derde.

Direct na de eindsprint barstte Colbrelli in snikken uit. De 31-jarige renner van Bahrain-Victorious won zijn eerste grote klassieker, in zijn eerste deelname aan Parijs-Roubaix. Van der Poel was helemaal leeg en had een paar minuten nodig om bij te komen.

Ster advertentie
Ster advertentie