Sport
BNNVARA

Is Mathieu van der Poel de beste renner aller tijden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Mathieu van der Poel de beste renner aller tijden?

Mathieu van der Poel is aan een enorme overwinningstocht bezig. Na de Ronde van Vlaanderen heeft hij nu ook de overwinning van Parijs - Roubaix in de wacht gesleept. Maar: vorige week noemden Frank Evenblij en Erik Dijkstra in Bureau Sport Podcast Joop Zoetemelk als de grootste renner aller tijden. Wanneer kan Mathieu van der Poel hem van de troon stoten?

#14 - 'Vitesse is een kutclub, en andersĀ niks' (S03) - Bureau Sport Podcast

Na een iconische overwinning in de Ronde van Vlaanderen, wint Van der Poel nu ook de Hel van het Noorden. Van der Poel is de eerste renner sinds de Zwitser Fabian Cancellara in 2013 die 'de dubbel' in bezit krijgt. Bovendien is hij naast Tom Boonen de enige die de koers twee keer op rij wint.

Hypertalent Van der Poel

En Van der Poel won Parijs - Roubaix niet zomaar, maar in een solo van bijna 60 kilometer. "Toen hij wegreed, dacht ik, het is gebeurd. Ik had er zoveel vertrouwen in", zegt Frank Evenblij. Al gauw kwam Van der Poel op een grote voorsprong terecht. "Hij is op dit moment echt een soort machine. Hij is zo extreem goed."

"Je zit te kijken naar een hypertalent", zegt Erik Dijkstra. "Zijn ploegleider maakte achteraf een vergelijking met Michael Jordan in het basketbal en Johan Cruijff in het voetbal: dat vond ik eigenlijk wel heel mooi. Ik ben ervan overtuigd dat als Mathieu van der Poel gisteren bij Ajax in het centrum van de verdediging had gestaan, ze niet zes doelpunten tegen hadden gekregen."

Van der Poel heeft in de jeugd van Willem II gevoetbald en koos toen toch voor de fiets. "Hij is een supertalent", zegt Dijkstra. "Ik ben ervan overtuigd, als hij niet was gaan fietsen dan had hij met voetbal ook de Champions League gewonnen."

De beste renner aller tijden

Vorige week noemden Dijkstra en Evenblij in Bureau Sport Podcast Joop Zoetemelk de beste Nederlandse renner aller tijden. De vraag is nu: wat moet Mathieu van der Poel doen om de grootste te worden?

"Hij zit nu al in een extreem raar rijtje met het dubbel winnen van Parijs - Roubaix en de Ronde van Vlaanderen", zegt Evenblij. Bovendien, vervolgt Dijkstra: "Het is ook wel de intense charme van het appels met peren vergelijken."

"In een seizoen heb je vijf grote monumenten", legt Dijkstra uit. "En het is altijd een droom dat er ooit weer een renner komt die ze alle vijf kan winnen. Mathieu heeft er nu drie. Hij gaat proberen om Luik-Bastenaken-Luik te winnen. Die doet niet voor de gezelligheid mee. Hij gaat eraan meedoen, ik weet niet of hij gaat winnen dit jaar, maar hij gaat wel kijken of hij volgend jaar kan winnen. En als dat hem zou lukken, en als hij dan ook de Ronde van Lombardije zou winnen, als hij dan alle vijf de monumenten heeft gewonnen."

Meer van Bureau Sport Podcast?

Abonneer je op de podcast en volg ons op Instagram!

Ster advertentie
Ster advertentie