Sport
NOS

'Met Henderson in deze rol bij Ajax is de aanvoerdersband van Bergwijn overbodig'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Met Henderson in deze rol bij Ajax is de aanvoerdersband van Bergwijn overbodig'

Jordan Henderson maakte in zijn eerste wedstrijd voor Ajax meteen duidelijk waarom hij dit seizoen voor rust en stabiliteit gaat zorgen. De 33-jarige Engelsman coachte, dirigeerde en verdeelde in de topper tegen PSV (1-1). "Met Henderson in deze rol is de aanvoerdersband van Steven Bergwijn overbodig", betoogt Hugo Borst met de Stelling van deze week.

"Een aanvoerder hoort iemand te zijn die organiseert, coacht en overwicht heeft", zegt Borst. "Dat is allemaal niet aanwezig bij de huidige aanvoerder", doelt hij op Steven Bergwijn. "Dat heeft-ie gewoon niet in de vingers. Hij is altijd met zichzelf bezig. Een goede voetballer natuurlijk, maar ik vind hem geen goede aanvoerder."

Wat Bergwijn mist, brengt Henderson volgens Borst wel. Henderson was jarenlang captain van het succesvolle Liverpool-team dat in 2019 de Champions League won en in 2020 de landstitel pakte. De inmiddels 33-jarige middenvelder vertrok afgelopen zomer bij de club en trok vorige maand naar Ajax. Een kortstondig verblijf in Saudi-Arabië was niet wat hij ervan had verwacht.

Leidersrol

Henderson nam zaterdag in de topper tegen PSV meteen een leidersrol op zich. "Dat schijnt hij ook op de trainingen te doen", zegt Borst. Bovendien is Henderson volgens Borst niet alleen een natuurlijke leider, maar ook erg gedreven. "Tegen PSV was het helemaal nog niet sprankelend, maar het viel op dat hij zo fit als een hoentje is. Tegen het einde had iedereen kramp, behalve de 33-jarige Henderson. Ze gaven verdedigend ook gewoon veel minder weg."

Quote

Hij is zo fit als een hoentje. Iedereen had kramp, behalve de 33-jarige Henderson

Hugo Borst over de nieuwe aanwinst van Ajax in de topper tegen PSV

Hij vervolgt: "Bergwijn heeft in een interview met Voetbal International gezegd dat hij een ander soort aanvoerder is, iemand die het op de trainingen laat zien. Ik kan me daar weinig bij voorstellen. Laat Bergwijn zich gewoon concentreren op zijn individuele kwaliteiten, in combinatie met een fantastische Brian Brobbey of Steven Berghuis. Dan heb je heel veel aan hem. Ik denk dat die aanvoerdersband hem zelfs een beetje in de weg zit. Ik pleit er overigens niet voor dat ze de band van 'm afpakken. Het is eigenlijk overbodig."

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Jaco is het eens met de stelling. "Geef Henderson snel die band, dan gaat Bergwijn misschien weer eens fatsoenlijk voetballen."

Tjibbe denkt er anders over en schrijft in een commentaar het volgende: "Het spijt mij, maar Hugo is een grote draaikont. Ook ik heb de wedstrijd gezien, en Hugo gehoord na afloop. Daar zegt hij: 'Ik heb alleen op Brobbey en Berghuis gelet'. Hoe durf je dan een oordeel te hebben over Henderson. Bovendien wist hij in één van de vorige uitzendingen te vertellen dat Henderson NIETS toe te voegen had bij Ajax."

Ook Joop ziet weinig consistentie in de stellingen. Niet lang geleden was Henderson nog een miskoop", doelt hij op de Stelling van 21 januari. "Na één wedstrijd is hij nu de leider/aanvoerder? Ik kan weinig lijn in de stellingen ontdekken."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie