Sport
MAX

'Clubs moeten meer doen om voetballers weg te houden van de onderwereld'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Clubs moeten meer doen om voetballers weg te houden van de onderwereld'

Geregeld duiken er in het nieuws verhalen op over drugszaken waar oud-profvoetballers bij betrokken zouden zijn. Recentelijk nog in het geval van David Mendes da Silva en Quincy Promes. Volgens oud-rechercheur Arno van Leeuwen van de Amsterdamse politie zouden profclubs zelf meer moeten doen om te voorkomen dat jonge voetballers worden ingepalmd door criminelen. Dat zegt hij in Villa VdB.

De Amsterdamse politie merkte op verschillende momenten dat sommige profvoetballers nauwe banden onderhielden met criminelen. "Er is een liquidatie in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam geweest", vertelt Van Leeuwen. "Er waren VIP-tafels en daar zag je een vermenging van criminelen, B-artiesten en voetballers. Daarnaast zagen we criminelen wel eens in de leaseauto van een Ajax-voetballer rijden. Daar maakten we ons zorgen over, omdat we in Amsterdam te maken hebben gehad met vergismoorden."

Spelers behoeden

Als oud-rechercheur ging Van Leeuwen ook naar Ajax om dit soort incidenten te melden. Hij voerde onder meer bewustwordingsgesprekken met spelers van Ajax. "Dan zeiden we: we zien dat je buiten Ajax met criminelen omgaat en daar maken we ons zorgen over. En dan spreken we ook uit dat het niet verstandig is om dat te doen. Het zijn toch hun vrienden en ze vinden het soms moeilijk om dat te verbreken. Maar over het algemeen werd het wel goed opgepikt." Volgens Van Leeuwen zouden de KNVB, de spelersvakbond en de voetbalclubs meer moeten doen om spelers te behoeden voor contacten met de onderwereld. Daarbij zou er niet alleen naar politie en justitie moeten worden verwezen.

De jeugd handvatten geven

Ook volgens oud-profvoetballer Glenn Helder is het een morele verplichting van voetbalclubs dat ze jonge voetballers beter begeleiden en beschermen. "Je moet jeugd handvatten geven. Dat moet landelijk gebeuren, want het is een groot probleem."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie