Naar homepage
Sport

Piet Keizer versus Johan Cruijff
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Piet Keizer versus Johan Cruijff

Piet Keizer is misschien wel de beste Ajacied aller tijden. Zo zou ook Johan Cruijff hebben geoordeeld. Toch stond Keizer altijd in de schaduw van Cruijff. In Spraakmakers vragen we ons af: wie van hen is de betere voetballer?

"Cruijff was spectaculairder, meer aandachttrekkerij. Maar Keizer was in onderdelen genialer en daardoor misschien ook wel beter", zegt sportbiograaf Jaap Visser. Samen met sportjournalist Bart Jungmann schreef hij het boek Keizer. Dat toevallig tussen twee uitgaven over Cruijff verschijnt.

'Doe maar als ik dood ben'

Wie van beiden ook beter is, duidelijk mag zijn dat Cruijff velen malen bekender is. Ook internationaal. Dat viel Visser ook op bij het zoeken van foto's voor het boek. "Bij de internationale beeldbank leverde Cruijff tienduizend hits op en Keizer zeventien."

Voor Keizer is het altijd een bewuste keuze geweest niet in de spotlights te treden. Hem strikken voor een boek was niet eenvoudig. Hij nodigde Visser en diens collega eens uit in een hotel om in persoon nogmaals te vertellen niet geïnteresseerd te zijn. "Ik wil het niet, dus het gebeurt niet."

Visser gaf niet op. "De laatste keer dat ik Piet om medewerking vroeg voor een boek zei hij: sodemieter op, doe maar als ik dood ben." En nu is het zover, maar een echte biografie is het niet geworden. Jungmann: "We noemen het zelf een hommage."

Keizers visie

Keizer had een duidelijke visie op voetbal, die in wezen niet zoveel verschilde van die van Cruijff. De familie van Keizer vertelde aan Visser dat hij zijn visie overal op papiertjes schreef.

Met terugwerkende kracht heeft de visie van Keizer, via het boek van Visser en Jungmann, alsnog invloed op Ajax. Visser kreeg een telefoontje van Mark Geestman, die op zijn beurt van Simon Tahamata te horen had gekregen: "Wat Piet zegt over de techniek dat klopt helemaal, tot drie cijfers achter de komma. Alleen bij Ajax doen we dat niet, maar moeten we dat wel doen. Dus ik ga contact opnemen met de hoofd jeugdopleiding."

Gelijk hebben of gelijk krijgen

In de tijd dat Cruijff trainer bij Ajax was, had Keizer wél commentaar. Visser: "Hij zei: je gaat te ver. De revolutie bij Ajax is te hard, te onmenselijk."

Dat zat in Keizer zelf, denkt Jungmann. "Voor Keizer was gelijk hebben genoeg, Cruijff wilde gelijk krijgen."

Ster advertentie
Ster advertentie