Sport
KRO-NCRV

Naam 'Johan Cruijff Arena' duurt veel te lang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Naam 'Johan Cruijff Arena' duurt veel te lang

"Ongelofelijk teleurstellend", dat zegt Carole Thate over de naamsverandering van de Amsterdam ArenA. Bijna een jaar geleden tekenden de gemeente, Ajax en de Arena samen met de familie van Cruijff een intentieverklaring over de naamgeving van het Ajax-stadion.

In oktober werd al bekend dat de naamsverandering vertraging opliep, maar inmiddels zijn we dus bijna een jaar verder. "Het wordt heel gênant dat het zo lang duurt. Wij wachten ook af, en met 'wij' heb ik het over de familie die ik hierin vertegenwoordig," zegt Thate, algemeen directeur van de World of Johan Cruyff die alle belangen rond de nalatenschap van Cruijff beheert.

Waarom duurt het zo lang?

De naamsverandering is een eerbetoon aan de legendarische nummer 14, maar de familie speelt helemaal geen rol. "Wij hebben de naam rechtenvrij gegeven aan het gebouw. We hebben wél gezegd: áls er een andere partij aan gekoppeld wordt, in onze ogen ondergeschikt aan de naam Cruijff, dan willen wij wel meedenken over welke naam dat is. En als daar voor betaald wordt, vinden wij het netjes dat de foundation daar een deel van krijgt."

Voor Thate is het onduidelijk wie of wat de bottleneck is. "We weten dat de onderhandelingen ongelofelijk stroef lopen, dan heb ik het over de gemeente, Arena en Ajax. Wij weten niet aan welke knoppen wij überhaupt zouden moeten draaien."

Volgende maand is hét moment

"Onbegrijpelijk", zegt ook voormalig tophockeyer Tom van 't Hek. "Het is wel heel pijnlijk omdat Cruijff een bijzondere plek in onze sport en onze samenleving inneemt. Dat we er om dit soort redenen niet met elkaar uit zouden kunnen komen, het is echt niet uit te leggen."

De verjaardag van Cruijff is volgende maand (25 april), dan is het een jaar geleden dat de intentieverklaring is getekend. "We moeten ervoor waken dat de familie niet op een gegeven moment zegt: 'Dit vinden we te ver gaan, dit is dermate respectloos, dit willen we helemaal niet meer.' En die emotie is natuurlijk begrijpelijk", zegt Thate.

Luister hier het gesprek met Carole Thate

'Johan Cruijff Arena duurt veel te lang'

Ster advertentie
Ster advertentie