Sport

'Kwaliteit voetbalwedstrijden lager door lege tribunes'

EONOS
foto: NPOfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kwaliteit voetbalwedstrijden lager door lege tribunes'

Twee spraakmakende derby's stonden er afgelopen weekend op het programma in de eredivisie: Feyenoord-Ajax en Cambuur-Heerenveen. Maar beide duels vielen tegen. In hoeverre had dat te maken met het ontbreken van publiek?

Veel, denkt NOS-commentator Jeroen Grueter. "De Klassieker zonder publiek was een doodse wedstrijd", zegt hij in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken. "En er zijn meer clubs die enorme problemen hebben met de lege stadions. Neem bijvoorbeeld Go Ahead Eagles. Dat is een aantal keer echt boven zichzelf uitgestegen dankzij het publiek, een kolkende Adelaarshorst. Dat is nu niet en daardoor verliezen ze nu van NEC. Die wedstrijd hadden ze anders waarschijnlijk gewonnen."

Gertjan Verbeek was in het verleden trainer van Feyenoord en maakte één keer de Klassieker mee in een bomvolle Kuip. "Toen haalde Feyenoord alles eruit wat erin zat. We waren kansloos maar speelden toch met 2-2 gelijk, alleen maar dankzij het publiek. Dat mis je nu. Het lijkt zonder publiek nog slechter dan het is."

Rode kaart

In het geval van de Friese derby droeg ook de snelle rode kaart van Cambuur-verdediger Doke Schmidt bij aan de lage amusementswaarde van het duel, erkent Verbeek. "Het was de enige Fries die op het veld stond, jarenlang bij Heerenveen gespeeld, dan gaat hij naar de concurrent en wil hij zich bewijzen. Dan gaat hij net even te hard door. Ik had gehoopt voor de wedstrijd dat het met geel werd afgedaan. Dat heeft wel impact op zo'n wedstrijd."

Luister hier het volledige Sportforum terug, met naast Grueter en Verbeek ook Barbara Barend van het tijdschrift Helden.

Het Sportforum over voetbal in coronatijd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie