Sport
NOS

Spelregelveranderingen in het voetbal: welke wel en welke niet?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spelregelveranderingen in het voetbal: welke wel en welke niet?

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB, opperde kort geleden dat er op redelijk korte termijn in de eerste divisie een serie nieuwe spelregels zouden worden uitgeprobeerd. Welke regel moet in het voetbal ingevoerd worden? NOS Langs de Lijn nam ze uitgebreid door.

Presentator Hugo Borst is het meest fan van het invoeren van een tijdstraf voor degene die een overtreding maakt. Zijn stelling is daarom deze week: voer een vijf minuten tijdstraf in bij het voetbal.

Journalist Michiel de Hoog ziet daar wel iets in. "Nu is het zo dat vooral tegenstanders in de toekomst iets hebben aan een gele kaart. Met een tijdstraf zal dit aanzienlijk verbeteren." Al maakt de schrijver van De Correspondent wel een kanttekening: "Dan ontneem je de zwakkere ploeg een wapen. En je krijgt discussie of iedere overtreding wel een tijdstraf waard is."

'Niet innoveren om het innoveren'

De Hoog experimenteerde met nieuwe regels. "Je kunt niet zomaar iets invoeren. Daar is wel een heel seizoen oefenen voor nodig. We moeten niet innoveren om het innoveren. Het moet een middel zijn." De Hoog is vooral enthousiast over de intrap, want de club die ingooit heeft vaak een nadeel omdat er dan een iemand minder bij het spel betrokken is.

Aantrekkelijkheid of eerlijkheid?

Voetbaltrainer Andries Jonker vraagt zich af welk doel wijzigingen hebben. Is het om de aantrekkelijkheid te verbeteren? Zo ja, zorg dan voor meer snelheid door voldoende ballen bij het veld te hebben en spelhervattingen binnen drie seconde. "Dat brengt veel meer dynamiek in het spel. Dan hoef je zuivere speeltijd niet eens in te voeren." Als het gaat om eerlijkheid, dan is de 5-minuten straf wel een goede regel. "Het doet meer pijn dan een gele kaart."

Veel voorstellen voor wijzigingen komen vanuit andere sporten, bijvoorbeeld het hockey. De self pass is zo'n regel, die hockeyvolger Jacques Brinkman liever vandaag dan morgen terug ziet in het voetbal. Onbeperkt wisselen bevalt Brinkman dan weer niet. "Ik moet er in het hockey nog aan wennen. Bovendien maken minder goed getrainde teams dan meer kans om te winnen." Jonker ziet dit ook niet zitten. "Topclubs hebben meer geld voor grotere selecties en profiteren daarvan." Daarom moet onbeperkt wisselen dan, wat Jonker betreft, maximaal met zestien spelers zijn.

Buitenspel afschaffen

Voetbal is geen sport voor shoot-outs, vindt Brinkman. "En het afschaffen van buitenspel is positief voor verdedigende ploegen. Dan is er in ieder geval geen discussies met het trekken van lijnen." Het is niet altijd een succes. Het hockey is volgens Brinkman soms te ver doorgeslagen, zoals met de regel dat velddoelpunten dubbel tellen. Die regel is dan ook binnen de kortste keren weer verdwenen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie