Sport
EONOS

Het gemiste Wilhelmus in De Kuip

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het gemiste Wilhelmus in De Kuip

Het had zo mooi kunnen zijn. Een volle Kuip, miljoenen mensen voor de televisie en een sfeer om van te dromen. Bil van Dijk had in de Rotterdamse voetbaltempel heel graag live het Wilhelmus gezongen. Maar het penaltytrauma tegen Italië zorgde ervoor dat Oranje bleef steken in de halve finale.

Het was al vaker gebeurt dat de huidige musicalster het voetbalveld mocht betreden voor het volkslied. Zelfs tijdens grote toernooien. In 1996 was hij van de partij bij het Europees kampioenschap in Engeland. Van Dijk mocht het Wilhelmus ten gehore brengen voorafgaand aan het duel met de Engelsen. Maar technische problemen gooiden roet in het eten. Een microfoon die niet werkte zorgde ervoor dat er niets was te horen Het viel niet heel erg op omdat het Oranje legioen uit volle borst meezong. Na afloop kwam doelman Edwin van der Sar naar de zanger toe. 'Lekker gezongen Bill." zei hij. Van Dijk pareerde de plaagstoot door te antwoorden "Jullie hebben ook lekker gespeeld." Het Nederlands elftal had met 4-1 verloren.

Het Wilhelmus bij het voetbal moet live gezongen worden

Bill van Dijk had zich verheugd op EURO 2000. Maar de KNVB besloot om het live gezongen volkslied te schrappen op de finale na. In Langs de Lijn En Omstreken vertelde Van Dijk dat hij het zag aankomen maar dat het toch wel een tegenvaller was. "Het was toch bijzonder. Het was een ambiance die je niet hebt met een CD-tje. Dat is hetzelfde als in coronatijd naar een wedstrijd kijken waar geen publiek bij is."

Ster advertentie
Ster advertentie