Sport
BNNVARA

WK Voetbal 2022 in Qatar: moeten journalisten het boycotten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. WK Voetbal 2022 in Qatar: moeten journalisten het boycotten?

Honderden mensen komen jaarlijks om bij de bouw van de WK stadions in Qatar meldt de Britse kwaliteitskrant The Guardian. Voor Hein Meurs, eindredacteur van voetbalblad 'Staantribune' maakt dat de lijst aan redenen waarom we niet naar het WK 2022 moeten gaan steeds langer. Hij roept sportjournalisten op om het WK te boycotten. In De Nieuws BV gaat hij in discussie met Willem Vissers en Sjoers Mossou.

Voor Meurs is het duidelijk: we moeten niet meedoen aan het WK voetbal 2022 in Qatar. Fraude, het klimaat en het gebrek aan voetbalhistorie waren eerder al redenen voor hem. Met de kennis dat honderden mensen jaarlijks omkomen is de maat vol: boycotten is zijn devies.

Journalisten moeten zich uitspreken

Eerder, in een opiniestuk in het AD, vroeg Hein Meurs zich al af of journalisten wel genoeg doen om zich uit te spreken. Hij schrijft: "Meerdere Nederlandse journalisten hebben zich openlijk tegen Qatar als WK-land uitgesproken. Maar hoe consistent is dit? Gaan ze het WK ook demonstratief boycotten? Of is het te gemakkelijk om hen daarop aan te spreken? Het is toch hun broodwinning. Een boycot, dus geen lucratief verblijf aldaar, mogelijk zelfs verlies van je baan? Dat is nogal wat. Maar kun je dan volstaan met je ertegen uitspreken?‎"

Journalisten niet relevante partij

Sjoerd Mossou vindt het een sympathieke oproep en een interessante opinie, maar of het heel veel zin heeft betwijfelt hij. Hij vindt de journalisten niet een hele relevante partij om aan te spreken in deze situatie. Mossou: "Jullie zitten in het NOS gebouw in Hilversum. Als ik Hein was dan zou ik nu naar Gerard Timmer lopen, dat is de directeur van de NOS. Hij is een van de rechtenhouders van het WK voetbal, mensen zoals hij zijn relevanter dan de verslaggever van de Volkskrant en een verslaggevertje van het Algemeen Dagblad."

Mossou: "Ik denk dat het moeilijk is. Want dat is het lastige aan deze situatie. Kun je beter thuisblijven of verslag doen van de situatie? Willem schetste al dat het heel moeilijk is om echt verslag te doen. Het is heel moeilijk om echt achter de schermen te kijken."

WK is een droom maar niet in Qatar

Willem Vissers schreef in 2014 een column in de Volkskrant waarin hij heel duidelijk was. Hij gaat niet naar Qatar: "Laten we dus zelf maar een daad stellen, hoe klein en onbetekenend ook in dat immense krachtenveld van de FIFA. Ondergetekende beleeft deze zomer in Brazilië zijn zesde WK, als verslaggever ter plekke."

Hij schrijft verder: "Elk WK is een droom: voor een voetballer, voor een trainer, voor een journalist. Maar ook het verkwanselen van een prachtige sport kent zijn grenzen. Het is nog ver weg, 2022, maar ik ga dus niet naar het WK voetbal in Qatar. Ondanks de goedkope benzine."

Maar vijf jaar later is hij daar niet meer zo stellig over. Vissers: "Ik ben nu in de twijfelfase beland. Ik sta nog wel achter de column, achter de inhoud. In Rusland, in China, in heel veel landen gebeuren er dingen. Meer sporttoernooien worden aangewezen aan landen waarvan we als Nederland zeggen; dat is dubieus."

'Geen hond op de tribune'

Vissers: "Dus dan kun je sowieso al bijna nergens meer gaan sporten. Mijn beslissende bezwaar in Qatar was dat alles wat ik tegen het huidige voetbal heb kwam daar bij elkaar: geen voetbalcultuur, we gaan daar stadions bouwen die helemaal niet nodig zijn, die gaan we na het WK weer afbreken. Dat vond ik het meest bizarre. Er zit geen hond op de tribune en dat er mensen om het leven komen."

"Ik heb toen een column geschreven in de hoop dat het iets op zou leveren", gaat Vissers verder. "Er gebeurde niks. Wat heeft het dan voor zin. Als alles toch al bepaald is, kan ik er dan toch niet net zo goed naar toe gaan en er kritisch over schrijven?"

Vissers: "En dat is niet zo'n goed argument, want als je daar eenmaal bent en het WK is begonnen, dan zijn die werkkampen allemaal weg, want die stadions zijn dan klaar. Dus dat is ook een beetje onzin. Maar om er dan niet meer heen te gaan, wat heeft dat dan voor zin. Eigenlijk moet je nu kritisch schrijven."

Ajax en PSV naar Qatar in winterstop

Volgens Mossou kun je veel meer verwachten van clubs en de bonden dan van individuen. In de winterstop gaan Ajax en PSV ook naar Qatar. Onbegrijpelijk volgens Mossou: "PSV gaat alleen trainen, maar Ajax gaat ook daadwerkelijk WK stadions testen en wedstrijden spelen en krijgen daar ook geld voor. Dat vind ik onbegrijpelijk. Waarom zou je als club niet lekker naar Marbella gaan, waar je niemand kwaad doet? "

Mossou: "Waarom zou je als voetbalclub die beslissing nemen, daar begrijp ik werkelijk niets van. Het is ook wel aan de individu. Iedereen moet zijn eigen morele afweging maken. Dus het is niet zo dat de individuen daar geen rol in kunnen spelen, maar clubs en bonden hebben wel een grotere verantwoordelijkheid dan een linksback of een journalist."

'Ajax verdient er geld mee'

Het Nederlands elftal verwijt Mossou niets. Zij zijn nou eenmaal onderdeel van de FIFA. Mossou: "Ze zullen daar een WK moeten spelen als ze zich daarvoor plaatsen. Ajax en PSV gaan vrijwillig. En Ajax zeker, want zij verdienen er ook nog geld mee. Zij gaan gewoon naar Qatar om geld te verdienen. Als ik naar het WK ga, ga ik gewoon verslag doen omdat ik nou eenmaal voetbalverslaggever ben. Ik ga daar geen extra geld verdienen."

Moeten voetbaljournalisten het WK in Qatar boycotten?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie