Sport
NOS

Carrière handboogschutter Van den Berg ten einde: 'Merk dat het vaatje leeg is'

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Carrière handboogschutter Van den Berg ten einde: 'Merk dat het vaatje leeg is'

Het is handboogschutter Sjef van den Berg niet gelukt om zijn carrière glansrijk af te sluiten. De 26-jarige Brabander hoopte op een gouden medaille in Japan, maar werd al vroeg in het individuele toernooi uitgeschakeld. Vanuit het olympisch dorp blikt hij in RadiOlympia terug op zijn carrière.

Van den Berg heeft al jaren last van fikse hoofdpijnen en had al aangekondigd na de Spelen te gaan stoppen met zijn loopbaan. Hij hoopte een gouden medaille mee te nemen vanuit Tokio, maar verloor in de tweede ronde van het individuele toernooi kansloos van de Braziliaanse Marcus D'Almeida (7-1).

De Brabander heeft de uitschakeling inmiddels een beetje kunnen verwerken. "Die teleurstelling zit minder diep dan de teleurstelling van het team", zegt Van den Berg. Eerder dit toernooi had hij namelijk met de Nederlandse ploeg zicht op een olympische medaille, maar eindigden ze als vierde net naast het podium.

Net niet

En dus lukte het voor Van den Berg weer net niet om een medaille te winnen. Vijf jaar geleden was hij dichtbij een plak in Rio de Janeiro, maar eindigde hij individueel wederom op de plek waar je als sporter niet wilt eindigen, als vierde.

Hoewel Van den Berg wist dat dit zijn laatste wedstrijd had kunnen zijn, spookte het niet door zijn hoofd. "Na de wedstrijd heb ik een persmoment gehad. Toen werd het benadrukt en kwam het wel even binnen, maar er gingen pas echt emoties door me heen toen ik terug liep naar het inschietveld. Toen kwam het echt binnen."

Van den Berg is blij dat de Nederlandse handboogschutters zichzelf op de kaart hebben gezet. Ik denk dat Steve (red: Wijler) en Gijs (red: Broeksma), mijn teamgenootjes hier, de mogelijkheid hebben om beter te worden dan ik ooit geweest ben. Zij hebben echt een vechtershart, de juiste techniek en begeleiding. Ik zie een mooie toekomst voor de handboogsport. Dat bied bied mij rust, dat ik niet zomaar wat achterlaat."

De Brabander kijkt met een dubbel gevoel terug op zijn carrière. "Ik mocht mezelf wereldkampioen noemen en heb wereldbekers gewonnen. Maar wat belangrijk is, is toch een stukje vechtlust. Je moet willen winnen. Dat ontbrak een beetje denk ik."

Hij vervolgt: "Ik heb altijd geprobeerd om te laten zien dat dat niet per se nodig is en dat je ook op pure skill en liefde voor de sport een eind kunt komen. Maar ik denk dat Steve en Gijs net dat stukje scherpte hebben, wat bij mij ontbreekt."

De rust opzoeken

Van den Berg is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de sport, maar vindt het nu tijd om de handboogsportwereld te verlaten. "Het bondscoachschap is niet iets wat ik ambieer. Ik wil juist een beetje weg uit het hele high performance klimaat. Ik wil juist de rust opzoeken. Maar de jongens mogen me altijd bellen en appen, ik wil graag nog langs komen om advies te geven als dat nodig is. Ze weten me te vinden en ik denk dat ze dat ook wel gaan doen."

De handboogschutter heeft zeker ook genoten van de afgelopen jaren, maar het werd naar eigen zeggen wel steeds minder. "De energie die ik had als jeugdsporter werd minder. Ik merk dat het vaatje nu leeg is."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie