Sport
NOS

BMX'ster Laura Smulders voelt zich sterker dan ooit: 'En deze baan ligt mij wel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BMX'ster Laura Smulders voelt zich sterker dan ooit: 'En deze baan ligt mij wel'

Voor BMX'ster Laura Smulders beginnen de Olympische Spelen donderdag met de kwartfinales. Voor Smulders zijn het haar derde Spelen. Ze was er ook bij in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016). Negen jaar geleden behaalde Smulders een bronzen medaille. In Tokio hoopt ze, net als haar vier jaar jongere zus Merel, hoge ogen te gooien. De meervoudig Europees en wereldkampioen kijkt met veel vertrouwen uit naar de start van de olympische races.

Video niet beschikbaar

Vanaf donderdag komen de BMX'ers (mannen en vrouwen) in actie in Tokio. In aanloop naar het BMX-event werd de Nederlandse ploeg maandag opgeschrikt door een botsing tussen Niek Kimmann en een official op de baan. Smulders zag het ook gebeuren. "Ik stond op de tribune bij de training van de mannen te kijken. Het was een menselijke fout, die man stak over zonder te kijken. Dat mag natuurlijk niet gebeuren en zeker niet op zo'n toernooi", zei Smulders tijdens RadiOlympia in gesprek met presentatoren Toine van Peperstraten en Tom van 't Hek. "Het gaat nu best goed met Niek. Hij heeft het vandaag rustig aan gedaan en gaat morgen weer fietsen."

Derde Spelen

Smulders staat al in de startblokken voor haar eerste race. "Ik voel me super goed. Ik kom net terug van de krachttraining en voel me sterker dan ooit. Ik zit lekker in mijn vel en de trainingen op de baan gingen goed. De baan ligt mij ook wel: een beetje lang en een paar technische bulten. Ik denk dat dat in mijn voordeel is. Ik heb veel zin in de wedstrijden."

Voor Smulders zijn het haar derde Spelen. In Londen debuteerde ze met een bronzen medaille. In Rio werd ze zevende. De Spelen in Tokio ervaart ze door de coronamaatregelen anders dan de voorgaande twee. "Maar het blijven de Spelen en er ook hier liggen medailles bij de finish. De druk en de poppenkast eromheen ken ik van Londen en Rio, maar zonder publiek is het heel anders. Qua sfeer zal het meer lijken op de trainingsrondes op Papendal."

Het olympisch dorp is ook anders dan bij haar vorige Spelen. "Het dorp is prachtig en alle sporters zitten hier, maar we bewegen als loners langs elkaar heen. We zitten vooral op de kamers. We kijken niet zoals in Londen en Rio gezamenlijk naar sporten. Ik fiets nog regelmatig rondjes door het dorp en zit veel met mijn zusje op de kamer. Dat is gezellig. Bij alle wedstrijden waar we rijden delen we onze slaapkamer", vertelt Laura Smulders. Haar jongere zus Merel debuteert als BMX'ster op de Spelen.

Teamgevoel

Laura Smulders zal zich niet inhouden in de kwartfinales van donderdag. "Ik ga in elke ronde honderd procent geven om de snelste tijd neer te zetten. In elke kwartfinale staan zes meiden aan de start. Iedere kwartfinale bestaat uit drie ritten en je moet gemiddeld bij de beste vier eindigen. Ik moet dus heel scherp zijn, want alle 24 meiden zijn super snel. Hopelijk kan ik vrijdag na de halve finales ook om de medailles mee gaan doen."

Een nieuwe medaille zou Team NL goed doen. De teller voor Nederland staat tot nu toe op drie medailles. "Ik krijg niet veel mee van de andere sporten, maar de winst van de eerste medaille door de boogschutters heb ik gezien. Dat was heel gaaf. We hebben hen ook vanaf ons balkon gehuldigd in het dorp. Net als Annemiek van Vleuten en de zwemsters. We stonden te klappen en te juichen toen ze terugkeerden. Zo heb je toch nog het gevoel dat je een team bent en elkaar steunt", besluit Smulders.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie