Naar homepage
Sport

Directeur Eredivisie CV zou 'juichen' van mondkapjesplicht in stadions
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Eredivisie CV zou 'juichen' van mondkapjesplicht in stadions

Jan de Jong, interim-directeur van de Eredivisie CV, hoopt dat er door het gebruik van mondkapjes meer voetbalsupporters het stadion in mogen. "Wij beslissen niet over mondkapjes. Maar als ze zouden helpen om net als in de bus of vliegtuig meer mensen bij elkaar te mogen laten komen, dan zouden we figuurlijk staan te juichen", zegt De Jong bij 1 op 1. "Liever 100 procent bezetting in het stadion met mondkapjes dan 30 procent zonder."

"60 procent van de inkomsten komt uit supporters. Als er een heel seizoen gespeeld moet worden met lege stadions dan overleeft de sector het niet zonder hulp."

Van dat scenario zegt de voormalig directeur van Feyenoord niet uit te hoeven gaan voor de start van het nieuwe seizoen op 12 september. "Wat we nu weten is dat we beginnen met gedeeltelijk publiek. Maar wij en ook de burgemeesters willen deze fase zo kort mogelijk en zo snel mogelijk naar volle stadions."

Iedere club maakt op dit moment zijn eigen plan om met de coronaregels om te gaan. In sommige stadions betekent dat een bezettingsgraad van 20 procent en in andere 40 procent. "Dat heeft onder andere te maken met de bouw van de stadions." Ook voor de spelers worden er speciale regels opgesteld. "Soms zullen ze moeten omkleden in twee kleedkamers om afstand te kunnen houden en soms zullen ze om de beurt moeten omkleden." Daarnaast zullen spelers meerdere keren per week getest gaan worden.

Afbreken Eredivisie

Over het afbreken van de Eredivisie in april zegt Jan de Jong het destijds een volstrekt logische beslissing te vinden. Maar nu in de omringende landen wel de competitie wordt afgemaakt zegt hij dat we dat hier ook hadden kunnen doen. "Het had gekund, maar dat is makkelijk praten achteraf."

Jan de Jong is op dit moment nog interim-directeur van de Eredivisie CV. Die functie zou hij graag langer bekleden. "Ik heb het naar mijn zin en ben nog lang niet klaar. We kunnen nog langer met elkaar doorgaan wat mij betreft."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie