Sport
AVROTROS

Mai Verbij: 'Dit is voor Kai hét moment om een gouden plak te behalen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mai Verbij: 'Dit is voor Kai hét moment om een gouden plak te behalen'

Mai Verbij nam rond de feestdagen al afscheid van haar broer, die komende maand zal deelnemen aan de Olympische Spelen in Peking. Allemaal om te voorkomen dat haar broer, schaatser Kai Verbij, een coronabesmetting zal oplopen.

Mai Verbij over haar broer op de Olympische Spelen

Broer en zus begonnen samen met schaatsen op jonge leeftijd, vertelt Mai in het programma van Renze Klamer. "Kai was eigenlijk altijd beter in alles, met sport. Ik zocht iets waar ik beter in kon zijn. Dat bleek schaatsen te zijn. Dat vond hij het allerergste wat hij had meegemaakt."

Teruggezet

Kai werd teruggezet naar 'de binnenbaan'. "Daar moest hij twee maanden lang het overstappen oefenen. Daarna kwam hij terug en schaatste hij iedereen voorbij. Dus zijn succes heeft hij misschien een beetje aan mij te danken, haha!"

Afgelopen woensdag zwaaide de familie Verbij hun Kai uit op Schiphol. Allemaal onder strikte voorzorgsmaatregelen. “Deze Olympische Spelen zijn enorm belangrijk voor Kai", vertelt Mai. "Hij is daar nu, deelt met een aantal mensen een appartement. Hij is volgens mij gewoon aan het genieten nu."

27 jaar

Maar de druk is tegelijkertijd hoog, want het moet deze Spelen gebeuren. Zeker gezien de 'ideale' leeftijd van Kai: 27. Mai: "De 1000 meter, daar ligt nu wel de druk op, ja. Ik schat zijn kansen wel goed in. Nederland heeft met de world cups bewezen dat ze altijd op het podium kwamen. We hebben nu drie topschaatsers die allemaal kans maken op goud. Dus ook Kai."

En dan hangt het niet zozeer van het schaatsen alleen af, meent Mai. "Ik denk dat het vooral afhangt van of iemand de druk daar aankan. Je moet op dat moment de race van je leven rijden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie