Sport
KRO-NCRV

KNVB-voorzitter: 'Slotfase Eredivisie met publiek raakt steeds verder uit zicht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KNVB-voorzitter: 'Slotfase Eredivisie met publiek raakt steeds verder uit zicht'

Na een winterstop van nog geen twee weken gaat de Eredivisie zaterdag weer verder. Maar op wedstrijden met publiek hoeven we dit seizoen hoogstwaarschijnlijk niet meer te rekenen, vertelt KNVB-voorzitter Just Spee bij Spraakmakers. "Ik ben ervan overtuigd dat we de competitie gaan uitspelen, maar een slotfase met publiek raakt uit zicht."

De allerlaatste wedstrijd op het Eredivisie-schema is VVV tegen FC Emmen 16 mei. De kans "neemt met de dag af" dat daar of eerder publiek aanwezig mag zijn in de stadions, vertelt voorzitter van de voetbalbond Spee. "En ook de zorgen over zowel profclubs als amateurvoetbal nemen toe."

De voetbalbond stelde eerder dit seizoen nog wedstrijden in het betaald voetbal uit in de hoop dat er later in het jaar wél publiek aanwezig zou kunnen zijn. Wedstrijden worden nu alsnog zonder publiek gespeeld, maar spijt van de beslissing heeft voorzitter Spee niet. "We namen toen een beslissing die logisch leek."

Vaccineren en testen

Spee vertelt dat de KNVB al maanden bezig is met nadenken over wat in de toekomst kan. Daarvoor overleggen ze ook met andere sectoren zoals de evenementenorganisaties en theaters. De hoop is gevestigd op "een combinatie van vaccineren en testen". Alleen vaccineren lijkt Spee niet voldoende op de kortere termijn.

"Een ander probleem is dat je een keer de ideeën moet kunnen testen. Daarvoor is een akkoord van het ministerie nodig om mensen onder bepaalde voorwaarden toe te laten in een stadion." Maar zolang de lockdown geldt en het ministerie dat niet wil, volgt de bond "heel trouw de regering".

EK in Amsterdam

Hoe kijkt de KNVB-voorzitter naar 26 juni, de dag waarop nu een achtste finale van het EK gepland staat in de Johan Cruijff Arena? "We werken met scenario’s en houden rekening met alles: van helemaal geen publiek tot een vol stadion. De dingen die bedacht worden, zijn erop gericht om het stadion vol te krijgen. Maar voetbal is een maatschappelijke activiteit en we zullen geen dingen doen die ingaan tegen het maatschappelijk belang."

"Een stadion zonder publiek is niet leuk", besluit Spee. "Maar als je een voetballiefhebber vraagt: wel of geen wedstrijd? Dan is het antwoord ook duidelijk."

KNVB-voorzitter Just Spee over de stand van het voetbal in coronatijd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie