Nederlands elftal groepswinnaar Nations League na krappe zege op België

2. Nederlands elftal groepswinnaar Nations League na krappe zege op België

Virgil van Dijk heeft het Nederlands Elftal geholpen aan een 1-0 zege op België in de Nations League. Oranje heeft zich daarmee gekwalificeerd voor het finaletoernooi van de competitie, dat in Nederland zal worden gehouden.

Blessureleed

Het Nederlands elftal moest het in de derby der lage landen doen zonder de geblesseerden Frenkie de Jong en Memphis. Tijdens de eerste helft kwam daar nog een uitvalbeurt van Steven Berghuis bij. De middenvelder had te veel last van zijn rug. En halverwege kon ook Nathan Aké niet verder.

De eerste helft hadden de Rode Duivels de meeste mogelijkheden op een goal. Eden Hazard schoot in de vierde minuut hoog over. Ook doelman Remko Pasveer moest regelmatig in actie komen. Michy Batshuayi, Axel Witsel en Amadou Onana zagen hun schot stranden in de handen van de Ajax-doelman. De grootste kans voor een vooral matig Oranje voor rust was voor Denzel Dumfries, die over mikte.

Betere tweede helft

Na de pauze keerde spits Vincent Janssen niet meer terug in het elftal van Louis van Gaal. Kenneth Taylor kwam voor hem in de ploeg. Taylor was de eerste die een kans kreeg in de tweede helft. Na een goede pass van Virgil van Dijk van achteruit ging de poging van Taylor via een Belgisch been naast.

Pasveer blonk opnieuw uit toen Onana in de 66e minuut plots voor hem opdook. Met een katachtige reactie hield de keeper de bal tegen. Hierna kwam Nederland wat beter in de wedstrijd.

Een hoekschop voor Nederland moest lang wachten van scheidsrechter Anthony Taylor. Toen het uiteindelijk mocht torende Van Dijk boven verdediger Zeno Debast uit en knikte de 1-0 tegen de touwen.

Omhaal op de paal

Nederland had in de slotfase nog flink uit kunnen lopen. Invaller Cody Gakpo stak Davy Klaassen goed weg. Thibaut Courtois redde zijn inzet. Ook Bergwijn wist Courtois niet te passeren. Een gelijkspel voor de Belgen was nog mogelijk geweest als Dodi Lukebakio zijn omhaal vlak voor het laatste fluitsignaal niet op de paal maar een paar centimeter naar links had geschoten.

Nederland is hiermee geëindigd als groepswinnaar in de Nations League. Oranje plaatst zich daarmee voor de final four. Dat lukte een keer eerder, in 2019 verloor Nederland de finale van Portugal. Van Gaals elftal is goed op weg naar het WK, nog altijd ongeslagen.