Sport
KRO-NCRV

Barbara en Frits Barend over Johan Cruijff als voetballer, vriend en vader

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Barbara en Frits Barend over Johan Cruijff als voetballer, vriend en vader

Precies 75 jaar geleden werd in Betondorp Amsterdam Johan Cruijff geboren. Met sportjournalisten Barbara en Frits Barend halen we bij Spraakmakers herinneringen op aan 'de verlosser', 'el flaco', de eeuwige nummer 14 van Ajax of gewoon 'Jopie'.

Terugkomst naar Nederland

Als zevenjarig meisje was Barbara Barend in 1981 bij de wedstrijd tussen Ajax en Haarlem. Het was de comeback van Cruijff bij de Amsterdamse club en volgens haar vader Frits een "historisch moment".

Zoals je naar het Rijksmuseum gaat, zo hoorde je ook de terugkomst van de meest legendarische voetballer die Nederland ooit gekend heeft, te zien. Dat hoorde bij de opvoeding. "We zaten precies aan de kant waar het doelpunt viel", zegt Frits Barend over die middag. "We vielen met onze neus in de boter."

Etterbakje

Frits, die zelf ook nog tegen Cruijff gevoetbald heeft als jongen, herinnert zich vooral een ettertje uit Amsterdam dat iedereen het snot voor de ogen speelde. "Ik speelde bij Neerlandia in de B1. We werden volledig zoek gespeeld door Ajax. Vooral een klein etterbakje in het veld maakte iedereen gek. Dat bleek achteraf Johan Cruijff te zijn."

Zaken en privé

Frits en Cruijff kregen later in hun leven een vriendschappelijke relatie, vertelt Frits Barend. Voor Cruijff waren vriendschappen soms moeilijk, omdat je elkaar soms de waarheid moet kunnen vertellen. Toch kon hij zaken en privé goed gescheiden houden, volgens Frits Barend.

Zo zag hij niet in waarom Ronald Koeman, nadat hij hem als speler op de bank had gezet, na de wedstrijd niet mee uiteten wilde. "Waar heb je het over?", zei Cruijff, die volgens Frits oprecht verbaasd kon zijn dat dit nog een rol speelde achteraf.

Streng op studeren

Cruijff keek ook enorm op tegen de vrouw van Frits die gepromoveerd was aan de universiteit. Hij had ontzag voor kennis en mensen die gestudeerd hadden. "Hij zag dat als je voetbalcarrière mislukte, je een achtervang moest hebben." Tot ergernis van zijn zoon Jordi was hij daar erg streng op, zegt Barbara.

Barbara en Frits interviewden onlangs zijn zoon in Barcelona, die naast het voetballen ook de positieve instelling van zijn vader heeft meegekregen. "Hij zag zelfs in slechte wedstrijden de positieve pass." Barbara vindt de levenshouding van Cruijff nog steeds inspirerend. "Hij dacht niet negatief, het was echt: elk voordeel heb z’n nadeel. Hij bedacht voor alles een positieve oplossing."

Fouten en valsspelen

Cruijff was goed in oplossingen bedenken, maar hij gaf zelden een fout toe, aldus Frits. "Ik heb wel eens gezegd dat hij geen verstand van keepers had. Dan zei hij later wel eens tegen zijn vrouw Danny dat hij het fout had gehad, maar hij zou het nooit tegen je toegeven."

Cruijff was eerlijk in het spel en bij zakendoen, maar wat Barbara grappig vond was dat hij buiten het veld graag vals speelde. "Dan was hij met Danny Monopoli aan het spelen en dan vroeg hij haar om een kopje thee. Als ze dan terugkwam had hij al haar hotels gejat."

Gerelateerde podcast

De Onbekende Cruijff

De Onbekende Cruijff

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie