Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Koeman bewijst het gelijk van Van Gaal'

foto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Koeman bewijst het gelijk van Van Gaal'

Vier of vijf verdedigers? Het huidige Oranje is niet geschikt voor de 'Hollandse School' (4-3-3) en kan onder bondscoach Ronald Koeman beter vasthouden aan het 5-3-2-systeem, vindt Hugo Borst. "Koeman bewijst het gelijk van Van Gaal. Oranje kan het alleen met vijf verdedigers."

Video niet beschikbaar

Eerst verguisd, geliefd tijdens het WK, tegenwoordig pure noodzaak: het 5-3-2-systeem. Het huidige Nederlands elftal bezit niet voldoende kwaliteit om een variant met 4 verdedigers, de 'Hollandse School', goed uit te voeren. Dat betoogt Hugo Borst. Kijk maar naar de Nations League, waarin Nederland met lege handen kwam te staan.

"Het is onvoorstelbaar hoe Ronald Koeman het Nederlands elftal deze zomer heeft verkwanseld. Met 4 verdedigers achterin spelen was geen succes. Daar heeft Van Gaal altijd op gehamerd: dit Nederlands elftal is modaal, je kunt er best een eind mee komen – maar dan moet je wel vijf verdedigers achterin zetten."

'Dat kan niet met vier verdedigers'

Volgens Borst heeft Koeman, dat met Oranje momenteel de EK-kwalificatiecyclus speelt, het geluk dat Denzel Dumfries en Daley Blind in vorm zijn. Dat toonden ze in de gewonnen wedstrijd tegen Griekenland (3-0) van afgelopen donderdag. "Bij Blind dacht ik: speelde die nog maar bij Ajax", zegt Borst. "En Dumfries was ouderwets enthousiast. Die moet je in zijn kracht zetten, dat kan niet met een achterhoede van vier verdedigers."

Borst vindt het onbegrijpelijk dat Jeremie Frimpong (Leverkusen) geen deel uitmaakt van de selectie. Dat Frimpong "met Koeman in de clinch ligt", komt het Nederlands elftal volgens Borst niet ten goede. De 23-jarige Amsterdammer legde een oproep voor Jong Oranje naast zich neer. "Die jongen heeft vorig seizoen ácht doelpunten gemaakt – als wingback!"

Wat vinden de luisteraars?

Gemiddeld genomen kan 80 procent van de luisteraars zich vinden in de Stelling van Borst. Het werd wel eens tijd voor wat meer balans, grapte Borst twee weken geleden. Helaas: ook deze zondagmiddag waren de meeste luisteraars het eens met zijn stelling.

Zo vindt luisteraar Jelle dat Oranje flexibeler is in een 5-3-2-systeem. "De wingbacks gedragen zich tegen mindere tegenstanders als middenvelders én aanvallers." En de Hollandse school? Die is wat Jelle betreft "passé".

En dat Frimpong na zijn afwijzing van Jong Oranje is gepasseerd door de baas van het 'grote' Oranje? Dat is "meer dan terecht", aldus de luisteraar. "Hij heeft nog niets gepresteerd en dan al zo'n air om zich te groot te achten voor Jong Oranje."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie