Sport
NOS

Speler AZ bestraft vanwege gokken op wedstrijden

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Speler AZ bestraft vanwege gokken op wedstrijden

Een speler van AZ heeft een schorsing gekregen omdat hij zou hebben gewed op wedstrijden, waarin hij niet zelf heeft gespeeld. De voetballer werd drie wedstrijden geschorst, waarvan 1 voorwaardelijk. De KNVB en AZ maken niet bekend om wie het gaat.

Vanaf het account van deze speler op Bwin is ingezet op in totaal 17 wedstrijden, 14 duels in de Eredivisie, twee in de beker en 1 in de eerste divisie. In de laatstgenoemde categorie gaat het om een wedstrijd van Jong AZ, op bezoek bij De Graafschap op 28 februari 2020. Het gaat om wedstrijden uit de periode december 2019 tot maart 2020. Het verweer van de speler zelf is dat een vriend heeft ingelogd op zijn account. De speler in kwestie heeft zijn schorsing inmiddels al uitgezeten.

"Wij wisten al een tijdje dat deze zaak er aan zat te komen", zegt onderzoeksjournalist Guido van Gorp. "De kogel ging niet zo lang geleden door de kerk. De precieze details kenden we niet." Van Gorp heeft enig idee om welke speler het gaat, maar heeft daarvoor nog geen hard bewijs. Ook was de tijd tekort om deze speler zelf te benaderen voor een reactie.

Gokken op wedstrijden uit je eigen competitie is verboden. Het is de eerste keer dat een betaald voetballer in Nederland voor een dergelijk vergrijp is gestraft. AZ laat weten met de speler gesproken te hebben en zijn verhaal aangehoord te hebben. Volgens de club was de speler niet op de hoogte dat dit tegen de regels is. Voor AZ is de zaak nu gesloten.

De KNVB vindt deze zaak een aanleiding om meer voorlichting te gaan geven aan spelers uit de ere- en eerste divisie. Vanaf komend seizoen gaat de gokmarkt in Nederland namelijk open. "En dan komt zo'n zaak aan het licht. Dat is wel gevoelig. Aan de andere kant is het belangrijk dat er nu jurisprudentie ligt", aldus Van Gorp.

Ster advertentie
Ster advertentie