Sport
EONOS

'Bijzonder geval Luuk de Jong is topspits en talisman die niet kan voetballen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bijzonder geval Luuk de Jong is topspits en talisman die niet kan voetballen'

"Als Luuk de Jong niet meedoet, dan scheelt dat geen slok op een borrel voor PSV. Luuk de Jong is de borrel". Dit zegt VI-journalist en PSV-watcher Marco Timmer in het Sportforum van Langs de Lijn en Omstreken, waar ook Marc van Hintum (scout bij VVV-Venlo) en AD-journalist Sjoerd Mossou deel van uitmaken. "Hij is een voorbeeldprof."

Timmer vindt dat Luuk de Jong zondag in de wedstrijd tegen Ajax heeft laten zien hoe belangrijk hij is voor PSV. De Jong scoorde een keer, maar was volgens Timmer ook belangrijk in verdedigend opzicht. "Ballen wegkoppen achterin, vuile meters maken. Als je naar de cijfers van De Jong kijkt, dan kan Rafael van der Vaart eigenlijk niets zeggen."

Bijzonder geval

Van der Vaart zei eerder in Studio Voetbal dat De Jong niet kan voetballen. Mossou is het ook niet met Van der Vaart eens, maar snapt wel waar zijn opmerkingen vandaan komen. "De Jong blijft een bijzonder geval. Als je puur kijkt naar het klassieke voetenwerk, dan kan ik mij zijn opmerkingen voorstellen."

"Maar De Jong beheerst een aantal aspecten van het spel uitmuntend. Qua slimheid, qua hardheid, qua manier van druk zetten is het zo'n waardevolle speler. Ook in defensief opzicht hij belangrijk. Een echte talisman", vervolgt Mossou.

Van Hintum sluit zich aan bij Mossou en Timmer. "De Jong is niet dribbelvaardig en heeft soms aannames die niet thuishoren op dit niveau. Alleen het voetbal bestaat uit meerdere onderdelen. Alle andere facetten maken hem een topspits. Ik vind dat hij PSV bij de hand neemt. Ik heb het idee dat PSV beter speelt sinds hij terug is."

Klik hieronder voor de gehele uitzending van het Sportforum, waarin ook de Europese prestaties van Ajax, PSV en Feyenoord en het WK aan bod kwamen: https://www.nporadio1.nl/uitze...

Of luister de podcast (ook beschikbaar in verschillende podcastapps): https://www.nporadio1.nl/podca...

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie