Naar homepage
Sport

'Thrilla in Manila' is mooiste bokswestrijd ooit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Thrilla in Manila' is mooiste bokswestrijd ooit

Precies 45 jaar geleden vochten bokslegendes Mohammed Ali en Joe Frazier voor het laatst tegen elkaar. Het wordt beschouwd als the fight of the century waarin Ali na veertien zenuwslopende rondes Joe Frazier versloeg. Bart Slim, boksliefhebber en maker van de podcast Boks ouwe, vertelt erover in B.V.S.C..

Het was niet de eerste keer dat de twee tegenover elkaar stonden. In 1971 vond de eerste ontmoeting tussen Smokin Joe Frazier en The Greatest Mohammed Ali plaats. Het was Joe die de eerste winst achter zijn naam mocht zetten. Eén jaar later, in de rematch, was het Ali die ditmaal te sterk was.

Op 1 oktober 1975 troffen Ali en Frazier elkaar voor de derde keer in de Thrilla in Manila. Een bokswedstrijd dat door meer dan 1 miljard mensen werd bekeken. "Het was een epische wedstrijd waarbij ze beiden de dood in de ogen hebben gekeken", aldus Bart Slim.

Ondenkbare omstandigheden

Het was op z'n zachts gezegd een verhit gevecht. Vanwege de hoge tempraturen in Manila begon de wedstrijd om 10.00 uur in de ochtend. "Het gevecht werd in een audiotorium gehouden, wat totaal niet geschikt was voor deze wedstrijd."

"Het was veel te heet, geen frisse lucht en de tempratuur steeg naar boven de 50 graden", vertelt Bart. Door de erbarmelijke omstandigheden vielen toeschouwers flauw en hebben beide boksers wel vier tot vijf kilo aan lichaamsvocht verloren.

'Een testament van de menselijke wil'

"Je weet niet wat je ziet. Er gebeuren onwerkelijke dingen. In ronde dertien is Frazier zo moe dat hij z'n bitje niet meer in zijn mond kan houden en de scheidsrechter doet er niets op uit." Volgens Bart is dit het mooiste gevecht ooit: "Ik heb het gevecht meerdere malen teruggekeken en dat zal ik nog vaker doen. Gelukkig is alles te zien op YouTube."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=olp9gsmD_A0" start="false"}

Waarom de Thrilla in Manila het mooiste gevecht ooit was

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie