Sport
KRO-NCRV

Gaat Oranje winnen? 'Argentijnen zijn straatvoetballers, ze vechten voor hun leven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat Oranje winnen? 'Argentijnen zijn straatvoetballers, ze vechten voor hun leven'

"Nederland en Argentinië zijn volledig aan elkaar gewaagd", zegt sportjournalist Frits Barend bij Spraakmakers. Wat de doorslag volgens hem geeft? "Het is de teamgeest van Nederland tegen Messi." Maar Barend waarschuwt wel voor de vechtersmentaliteit van de Zuid-Amerikanen.

Video niet beschikbaar

Nee, heel veel vertrouwen in Oranje heeft Frits Barend niet. "Ik heb geen idee wie er gaat winnen", zegt de bekende sportjournalist. "Als je geluk hebt, win je." De ploegen zijn volgens hem "volledig aan elkaar gewaagd." "Ze hebben allebei niet geweldig gespeeld. Argentinië begon met een nederlaag tegen Saudi-Arabië. En Nederland heeft er wel alles gewonnen, maar speelde niet geweldig."

Wat gaat de doorslag geven? "Het is in eerste de teamgeest van Nederland tegen Messi - het hele Argentijnse elftal draait om Messi." Het Nederlands elftal is wat dat betreft minder afhankelijk van één speler, beschrijft hij. "Wij hebben drie spelers waar we afhankelijk van zijn: Van Dijk, De Jong, Depay. Als die drie in vorm zijn of raken, dan maak je een hele grote kans."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rare situaties

Met de kritiek dat het deze dagen te veel over Messi gaat, is Barend het niet eens. "Messi is de beste voetballer van de wereld en die speelt vandaag wellicht zijn laatste wedstrijd voor Argentinië." Als het Zuid-Amerikaanse land verliest, zit het erop voor de profvoetballer. "De druk op Messi is waanzinnig. Werkelijk, dat is heel knap hoor, als je dat kunt weerstaan."

Naast Messi waarschuwt Barend ook voor de Argentijnse vechtersmentaliteit. "Zuid-Amerikanen vechten echt voor hun leven. Het zijn straatvoetballers. Ze zijn bereid om tot alles te gaan om te winnen." Het is met name oppassen als het lang 0-0 blijft, denkt hij. "Dan kun je wel een rare situaties zien van Argentijnen. Want die willen koste wat kost niet verliezen. Wij ook niet, maar net iets minder dan de Argentijnen denk ik."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie