Binnenland

'Doorvaren na ongeluk Volvo Ocean Race was de enige keuze'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Doorvaren na ongeluk Volvo Ocean Race was de enige keuze'

[NOS - NTR] Veel wind, kou en mist. In die weersomstandigheden is de Britse zeiler John Fisher van team Sun Hung Kai/Scallywag tijdens de zevende etappe van de Volvo Ocean Race overboord geslagen. Hij viel niet meer te redden.

'Doorvaren na ongeluk Volvo Ocean Race was de enige keuze'

“Je zit echt in een omgeving die je je niet kunt voorstellen als je er niet bent geweest”, zei Gerd-Jan Poortman, die zelf drie meedeed aan de belangrijkste zeilrace ter wereld in Nieuws & Co. Er zijn nog geen details bekend over het fatale ongeluk van Fisher.

“We weten dat ze in de Zuidelijk Oceaan zaten, net voorbij point Nemo. Verder van land kun je niet zitten. De omstandigheden waren heel moeilijk met huizenhoge golven”, zei Poortman.

Hoe Fisher overboord geslagen is, is ook nog niet bekend. “Maar we gaan ervan uit dat hij aangelijnd zat, omdat men zo getraind is”, zei hij. Want de organisatie van de Volvo Ocean Race doet er alles aan de wedstrijd zo veilig mogelijk te laten verlopen, vertelde hij. Maar toch blijft het gevaar op de loer liggen.

“De Volvo Ocean Race is een avonturenrace rond de wereld. Dat doe je met de allerbeste zeilers. Je weegt de minnen tegen de plussen af en je cijfert het gevaar een beetje weg. We benaderen onze sport opeen voor mij veilige manier.”

Dat de bemanning na het ongeluk uiteindelijk besloot door te varen, is logisch, vond Poortman. “Het is de enige keuze. Terugkeren was geen optie, want dat is levensgevaarlijk.”

Ster advertentie
Ster advertentie