Naar homepage
Sport

Wie moet de nieuwe bondscoach van Oranje worden?
NOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie moet de nieuwe bondscoach van Oranje worden?

Talloze kandidaten worden genoemd om de opvolger van Ronald Koeman als bondscoach bij het Nederlands elftal te worden. Presentatoren Henry Schut en Hugo Borst nemen in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1 de kandidaten door. Dat doen ze met Pieter Zwart, hoofdredacteur van Voetbal International en schrijver van het boek De Val van Oranje.

"De vraag is of je een kandidaat kunt vinden die hetzelfde kan en wil als Koeman", zijn de eerste woorden van Zwart. Hij reageert hiermee op het voornemen van de directeur betaald voetbal van de KNVB Eric Gudde. Hij wil graag iemand die op dezelfde stijl voortborduurt. "Dan valt Frank de Boer als eerste af, met zijn fantasieloos positiespel. En hij was ook niet zo'n succes in het buitenland", vertelt de schrijver.

Louis van Gaal

Borst vindt dat Louis van Gaal Koeman moet opvolgen. "Je koopt zekerheid in", aldus de voetbalanalist. Ook Zwart ziet hem als de topkandidaat. "Hij is een vakman. Weet wat het is om bondscoach te zijn. En hij kan realistisch en pragmatisch zijn", zijn de positieve punten die Zwart noemt. Toch kleeft er ook een risico aan Van Gaal. Kan hij wel door een deur met de huidige assistent-trainer Dwight Lodeweges of kiest hij opnieuw voor zijn eigen technische staf? Zwart: "Dan krijg je wellicht te veel kloontjes van Van Gaal." En de belangrijkste vraag bij de bondscoach die in 2014 Nederland naar brons bracht in Brazilië: mag het van het thuisfront?

Peter Bosz

Nico-Jan Hoogma en Jan Smit hebben beiden met hem gewerkt bij Heracles Almelo. Peter Bosz vindt Zwart wel een interessante optie. "Hij bewijst dat het ook kan met aantrekkelijker voetbal. Zijn valkuil: tijd en noodzaak tot aantrekkelijk voetbal is er niet. En ik denk dat het voor hemzelf ook onverstandig zou zijn. Hij zit goed bij Leverkusen."

Frank Rijkaard

Oud-voetballer Wim Kieft stelt Frank Rijkaard voor. De analist van Veronica hoopt het, maar rekent er eerlijk gezegd niet op. Want de voormalig coach van FC Barcelona geniet van zijn tijd buiten de publiciteit. Kieft: "Hij is bescheiden, heeft een geweldige uitstraling en een goed cv. Maar je moet de rol van de coach niet overwaarderen."

Erik ten Hag

De Ajax-coach laat zelf weten nu niet open te staan voor een overstap. Maar hij laat wel een slag om de arm over volgend jaar. Zwart denkt dat hij goed zou kunnen presteren als bondscoach. "Zijn speelstijl is deels geënt op de rol van Frenkie de Jong bij Ajax."

Philip Cocu-Frank de Boer of Giovanni van Bronckhorst

De combinatie Philip Cocu met Frank de Boer werd geopperd door Kees Jansma. "Ook een interessante combi. Cocu heeft natuurlijk Wijnaldum en Memphis bij PSV gehad. Een duo kan prima in het huidige tijdperk. Maar het is niet de ideale optie." In dezelfde generatie trainers wordt ook Giovanni van Bronckhorst genoemd. "Hij zit in China. Dat kan wat ingewikkeld worden."

Ralf Rangnick

Ook een trainer uit het buitenland is wellicht een optie voor de KNVB. Zwart komt met de naam van Ralf Rangnick. De Duitser staat symbool voor het nieuwe Duitse voetbal. Hij is de grondlegger van het succes van Hoffenheim en RB Leipzig. Hij zou trainer van AC Milan worden, maar zit nu zonder baan. "Gudde heeft hem in het vizier. Hij is idolaat van Johan Cruijff en de Nederlandse stijl. Het is wel een risico omdat hij nog geen bondscoach is geweest."

Leonardo Jardim

Tot slot nog een opvallende naam: Leonardo Jardim. "Van de lagere divisies in Portugal is de Portugees opgeklommen tot succescoach van AS Monaco. Hij speelde eerst afbraakvoetbal en daarna in zijn derde jaar had hij het meest scorende team in Europa. Het is een toptrainer die niet de reputatie heeft van een toptrainer."

De KNVB is nu aan zet. In de eerstvolgende Nations League-wedstrijden zit Lodeweges nog op de bank bij Oranje.

Ster advertentie
Ster advertentie