Sport
NOS

Sifan Hassan wint marathondebuut in Londen: 'Dat wordt nog wat, volgend jaar in Parijs'

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Sifan Hassan wint marathondebuut in Londen: 'Dat wordt nog wat, volgend jaar in Parijs'

Vanochtend keek ze er nog tegenop, maar Sifan Hassan heeft de marathon van Londen gewonnen. Na een prachtige inhaalrace bekroonde ze haar debuut op 42.195 meter met de winst in 2:18:33. Een dik Nederlands record.

Net na de laatste bocht, toen de finishlijn in zicht was gekomen, besloot Sifan Hassan na een prachtige inhaalrace: het is nu of nooit. Nog één keer zette ze aan en keek ze opzij, om vervolgens haar concurrenten Alema Megertu en Peres Jepchirchir achter zich te laten. De vaak zo stoïcijnse Hassan leek het niet te geloven toen ze als eerste over de streep kwam. Was dit echt? "Ik wist niet dat dit al de finish was", zei ze na afloop tegenover de BBC.

Video niet beschikbaar

"Het was natuurlijk een test: wat kan ze in dat ontzettend sterke deelnemersveld?", analyseerde verslaggever Jan-Kees van der Kun. "Het eindsprintje was overtuigend van Sifan Hassan, die het niet kon geloven."

Dat de marathon onbekend terrein voor haar was, werd bij de drinkpunten maar al te duidelijk. Onwennig ging ze om met de drinkbekers. Maar onwennig of niet, Hassan liet uiteindelijk haar veerkracht spreken. De specialiste op de baan snoepte vier minuten af van het Nederlandse record, dat op naam stond van Nienke Brinkman (2:22:51). “En dat vonden we, terecht trouwens, al ontzettend fenomenaal”, zei verslaggever Van der Kun. “Dat wordt nog wat, volgend jaar in Parijs.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie