Sport

Kromowidjojo blijft met lege handen achter, De Boer achtste

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kromowidjojo blijft met lege handen achter, De Boer achtste

Ranomi Kromowidjojo keert voor de tweede maal op rij met lege handen terug van de Olympische Spelen. De 30-jarige zwemster kwam er in de finale op de 50 meter vrije slag net niet aan te pas. De regerend Europees kampioene op het sprintnummer eindigde in een tijd van 24,30 als vierde.

Het goud ging naar Emma McKeon uit Australië in 23,81. Sarah Sjöström pakte verrassend het zilver (24,07), voor de Deense titelverdediger Pernille Blume: 24,21.

Voor McKeon was de koek nog niet op, want ook op de afsluitende 4x100 m wisselslag greep ze met de Australische ploeg het goud.

McKeon is nu de eerste zwemster die op één Olympische Spelen zeven medailles weet te winnen. Naast vier keer goud was ze nog goed voor drie keer brons. Op de Spelen in Rio sleepte ze vier medailles in de wacht.

In de estafettefinale liet ze samen met Kaylee McKeown, Chelsea Hodges en Cate Campbell een olympisch record noteren: 3.51,60. Campbell bezorgde haar ploeg het goud door op de laatste 100 m maar net af te rekenen met Abbey Weitzeil, die uiteindelijk 0,13 later aantikte.

Vijf jaar geleden, in Rio de Janeiro, slaagde Kromowidjojo er eveneens niet in tot het podium te reiken. In 2008 won ze in Peking, tijdens haar olympische debuut, goud op de 4 x 100 vrij. Vier jaar later kende ze in Londen haar meest succesvolle Spelen. Op het zilver op de 4 x 100 vrij volgden olympische titels op zowel de 50 als 100 vrij.

Thom de Boer achtste

Bij de mannen werd Thom de Boer achtste op het kortste crawlnummer. De zwemmer van De Dolfijn kwam tot 21,79. In de finale stond geen maat op de Amerikaan Caeleb Dressel, die aantikte in 21,07. Hij verbeterde daarmee het olympisch record. Het was alweer de vierde gouden medaille van deze Spelen voor Dressel.

Dressel voegde daar een uur later nog een vijfde olympische titel aan toe. Met de Amerikaanse estafetteploeg was hij op het laatste zwemonderdeel, de 4x100 m wisselslag, opnieuw de beste.

Voor de dertienvoudig wereldkampioen was het de zevende olympische medaille in totaal. Die hebben allemaal dezelfde kleur, want in Rio won hij ook al twee keer goud.

Samen met Ryan Murphy, Michael Andrew en Zach Apple zwom Dressel op de 4x100 m wisselslag een wereldrecord. Ze waren met 3.26,78 een halve seconde sneller dan de mondiale toptijd die de VS in 2009 had gezwommen. De Britten wonnen in een Europees record zilver: 3.27,51.

Ster advertentie
Ster advertentie