Sport
EONOS

Arnhemmer is bondscoach van Afghanistan: 'Ook onder Taliban gaat voetbal gewoon door'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Arnhemmer is bondscoach van Afghanistan: 'Ook onder Taliban gaat voetbal gewoon door'

Voor het eerst sinds de Taliban de macht heeft gegrepen in Afghanistan is het nationale voetbalelftal weer bij elkaar. Ze zijn op trainingskamp in de Turkse badplaats Antalya. Er zit een bijzonder Nederlands tintje aan het elftal. Anoush Dastgir (31) is de bondscoach en hij woont in Arnhem. Journalist Ivo Roodbergen volgt hem.

"De laatste keer dat de selectie bij elkaar was, was in juni in Qatar", vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken. "Daarna zijn er twee interlandperiodes geweest, maar de Afghaanse selectie is niet bij elkaar geweest, vanwege de onrust in het land."

De vraag is wat voor invloed alle gebeurtenissen op het nationale team hebben gehad. "Het gaat met vallen en opstaan", zegt Roodbergen. "Een klein gedeelte van de selectie woont nog in Afghanistan en die hebben geen visum gekregen om af te reizen naar Turkije."

Door de chaos die plots uitbrak in het land en ook bij de voetbalbond, was er niet voldoende menskracht om deze visa te regelen.

Bemoeienis Taliban

Volgens Roodbergen probeert de Taliban zich met het nationale team te bemoeien. "Dat willen ze graag, maar dat heeft Anoush niet toegestaan. Ze wilden een mannetje meesturen. Maar de angst was dat het voetbal gebruikt zou worden als propaganda, zoals dat ook bij regeringen voor de Taliban altijd een probleem is geweest."

Roodbergen zegt dat het voor de bondscoach moeilijker is geworden om zich enkel te focussen op het voetbal. "Hij is alleen maar bezig om te proberen om de sport en politiek een beetje gescheiden te houden. En dat is lastig. Goed voorbeeld: volgende week spelen ze tegen Indonesië. Welk volkslied gaat er vooraf gespeeld worden? Welke vlag gaat er getoond worden? Allemaal dingen waar hij zich nu mee bezig moet houden."

Afghanistan heeft in Turkije een trainingskamp belegd ter voorbereiding op die oefenwedstrijd tegen Indonesië. In mei speelt Afghanistan wedstrijden om zich voor het eerst in de geschiedenis te kwalificeren voor de Azië Cup.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie