Sport
NOS

Sportverenigingen maken zich zorgen over voortbestaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportverenigingen maken zich zorgen over voortbestaan

De Nederlandse sportwereld maakt zich grote zorgen over de impact van de coronacrisis. Vier op de tien sportverenigingen vreest, door onder meer ledenverlies en inkomstenderving, uiteindelijk ten onder te zullen gaan. Als de sluiting van de accommodaties langere tijd gaat duren, gaat het zelfs om een derde van de verenigingen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Mulier Instituut in opdracht van sportkoepel NOC*NSF.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met onderzoeker Resie Hoeijmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode van 1 tot en met 13 april. Sportverenigingen konden in de enquête aangeven met welke problemen en vraagstukken ze worstelen als gevolg van de kabinetsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden en in welke mate ze ondersteuning nodig zouden hebben om de crisis te overleven. Er deden ruim 3.200 sportclubs mee aan het onderzoek.

Versoepelingen

Onderdeel van de kabinetsmaatregelen was het verbieden van sportwedstrijden en trainingen en het sluiten van sportaccommodaties. Inmiddels is het kabinet heel voorzichtig begonnen de maatregelen te versoepelen, wat de 27 duizend sportverenigingen in Nederland weer enige lucht verschaft.

In het onderzoek geven verenigingen aan dat ze de financiële impact van de maatregelen nog niet volledig kunnen overzien, maar door de sluiting van accommodaties zoals die werd opgelegd tot 28 april, verwachten de sportclubs gemiddeld zo'n 11 procent van hun begrote inkomsten voor die periode mis te lopen. In het geval sportaccommodaties tot en met juli gesloten blijven, loopt de inkomstenderving op naar 28 procent.

Essentieel

Van de clubs die reageerden, geeft een kwart aan dat noodmaatregelen, hulp of ondersteuning essentieel zijn om als vereniging de huidige crisis te overleven. Met name verenigingen met een hoge begroting (50.000 euro of meer) bevinden zich in een zorgelijke positie.

Zeven op de tien verenigingen verwachten dat ze aan de lopende verplichtingen kunnen blijven voldoen zonder gebruik te maken van de geldende noodmaatregelen. Een op de tien verwacht echter al voor de zomer niet meer aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Slechts 28 procent van de clubs denkt dat sponsoren hun verplichtingen voor dit jaar zullen nakomen.

Een derde van de clubs maakt zich grote zorgen over eventueel ledenverlies en het vertrek van vrijwilligers. Daarnaast verwachten ze veel minder nieuwe leden.

Sportverenigingen vrezen voor voortbestaan door coronacrisis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie