Sport
NOSNTR

Weer voetbalgeweld: 'Engelse aanpak is de enige oplossing'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weer voetbalgeweld: 'Engelse aanpak is de enige oplossing'

Weer was er onrust tijdens een voetbalwedstrijd. Ditmaal tijdens de wedstrijd tussen AZ en het Engelse West Ham United. AZ-supporters bestormden de hoofdtribune in Alkmaar. Ook de EUFA keek met afschuw naar de beelden. Zo vertelt Michael van Praag, voorzitter van de veiligheidscommissie van die EUFA in Nieuws en Co.

Britten verontwaardigd en geschokt over 'awful scenes' in Alkmaar

"In het stadion van West Ham gebeurde ongeveer hetzelfde. Je kan dan op voorhand al een soort wraakactie verwachten. Het is ook niet voor niets dat de EUFA de twee top security officers naar die wedstrijd hebben gestuurd", aldus Van Praag. Volgens correspondent Arjen van der Horst, was deze confrontatie alleen niet te vergelijken met wat er donderdagavond gebeurde in Alkmaar.

Volgens Van Praag moeten de individuen flink worden aangepakt. "Dat is aan de club, de KNVB en justitie, maar justitie is heel erg slap in ons land, dus daar heb ik niet heel veel vertrouwen in." Dat AZ ook een straf als club krijgt, is volgens Van Praag onvermijdelijk. “Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in het stadion. Dus die kunnen zeker een briefje van de EUFA verwachten", aldus Van Praag.

Engels Model

Een harde aanpak is de enige oplossing zegt Van Praag. "Het moet zoals het Engelse model met strafrechtelijke stadionverboden. Het meenemen van vuurwerk, het gooien van objecten, het breken van kordons, gewoon strafbaar stellen volgens de wet. Dat leidt dan tot strafrechtelijke stadionverboden, met meldlicht en een strafblad." In Nederland zijn de stadionverboden op dit moment niet strafrechtelijk.

Volgens Van der Horst zijn de voetbalhooligans in Engeland al jaren verdwenen. "Sinds de jaren 90 zijn er tal van maatregelen gekomen, naast de strafrechtelijke stadionverboden, kwamen er tal van camera’s in de stadions zodat daders snel gepakt konden worden." Dit was niet het enige dat veranderde. "Wat zeker heeft geholpen, is de vercommercialisering van het Engelse voetbal. Die leidden tot torenhoge prijzen waardoor er ook een ander slag publiek de wedstrijden tegenwoordig bezoekt", zegt Van der Horst.

NC alkmaar voetbal

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie