Sport
KRO-NCRV

Coach zonder club Ron Jans: 'Het is nu ook niet leuk om trainer te zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coach zonder club Ron Jans: 'Het is nu ook niet leuk om trainer te zijn'

Voetbaltrainer Ron Jans is na zijn vertrek bij de Amerikaanse ploeg van Cincinnati clubloos. Voorlopig wordt er toch niet gevoetbald door corona. Jans: "Ik mis het enorm, maar ik ben hartstikke blij met de timing."

Het lijkt Jans op dit moment geen makkelijke periode om trainer te zijn van een ploeg. "Het is nu niet eens leuk om trainer te zijn. Je traint niet, je ziet je spelers niet. Ook de wekelijkse opbouw naar de wedstrijd ben je allemaal kwijt."

Anti-racist

Achteraf gezien is hij blij dat hij nu in Nederland zit, in plaats van Amerika waar hij in februari van dit jaar vertrok als trainer. Er was ophef ontstaan over het N-woord dat hij in de kleedkamer in de mond heeft genomen. Hij werd naar eigen zeggen onterecht neergezet als racist. "Ik ken mezelf na 61 jaar vrij goed en ik ben echt de anti-racist."

Wel had hij misschien beter moeten weten, zegt hij in Spraakmakers. "Ik vind het zó jammer, maar ik heb het inmiddels wel een plek gegeven." Jans noemt het een mooie periode, met een waardeloos einde. "Ik had er liever langer gezeten en het afgemaakt."

Competitie van 20

Vrijdag komen de clubs en andere betrokkenen samen met de KNVB. Ze zullen bespreken hoe de competitie volgend jaar van start moet gaan. Jans: "Ik zou zeggen: laat iedereen er in. Laat CS Cambuur en De Graafschap er bijkomen. Dan krijg je volgend jaar een competitie van 20 clubs."

Ook maakt hij zich zorgen over het voorbestaan van de kleinere en middelgrote clubs, nu door de coronacrisis ook zij in financieel slecht weer komen. Als de competitie al van start gaat, hoe moet dat dan in de toekomst met lege stadions? "Ik hoop toch echt dat we snel gewoon weer dichterbij elkaar mogen zitten, maar als het publiek het niet mag, dan wordt het ook lastig voor de duels."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toekomstige club

Hoewel hij ambities genoeg heeft voor de toekomst, liggen ook gesprekken met clubs stil vanwege corona. "Ik zou heel graag nog een aantal jaren trainer willen zijn bij een club waar je weer wat kunt opbouwen en uitbouwen met goede mensen." Een specifieke club heeft hij niet op het oog.

Hoe gaan we voetballen in de anderhalvemetersamenleving?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie