Sport
NOS

'Het ging niet makkelijk voor Feyenoord, maar dat is begrijpelijk'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het ging niet makkelijk voor Feyenoord, maar dat is begrijpelijk'

Voetbaltrainer Fons Groenendijk vindt het begrijpelijk dat Feyenoord lange tijd moeite had met het spel van Almere City FC. "Je zag de vermoeidheid van donderdag." Feyenoord won wel, met 0-2.

62 uur na de laatste strafschop was de vermoeidheid wel te merken in de ploeg bij Feyenoord. Groenendijk: "Neem Mats Wieffer, als je ziet wat hij gelopen heeft in Rome, dan ben je nu amper hersteld. Dan is het ongelooflijk moeilijk om er weer te staan op deze manier."

Timon Wellenreuther moest zeven keer paraat staan. Volgens dataman Bart Frouws is het lang geleden dat een Feyenoord-keeper zo vaak moest optreden. "1-1 was ook een realistische uitslag geweest", analyseert Frouws.

Quote

Ik snap wel dat Minteh niet iedere keer speelt

Fons Groenendijk, voetbalanalist

De twee Rotterdamse doelpunten kwamen van Yankuba Minteh (foto). Groenendijk is geen fan van de aanvaller uit Gambia. "Ik houd niet zo van dat druistige. Hij doet veel dingen die je niet verwacht. Ik snap wel dat hij niet iedere keer speelt." Minteh maakte wel een prachtige openingsgoal. "Hij was zijn rendement een beetje kwijt. Het is zijn eerste treffer sinds eind september", weet Frouws.

Twee sterke keepers

Groenendijk is dan wel weer positief over de stand-in voor Justin Bijlow, Timon Wellenreuther. "Als hij er moet staan, staat hij er. Je zal toch twee van zulke keepers in je selectie hebben." Als beide keepers fit zijn, wie zou de oud-trainer van onder andere ADO Den Haag dan opstellen? "Bijlow zit niet voor niets in het Nederlands elftal. Hij gaat honderd procent zeker niet blij zijn als je hem op de bank zet."

De analisten hadden ook veel lof voor Almere City. Nadat presentator Hugo Borst eerder op de dag een lans brak voor trainer Alex Pastoor, doet Groenendijk er een schepje bovenop. "Hij heeft een goed plan met de spelersgroep, speelt realistisch voetbal en doet geen gekke dingen." Almere staat op de 12e plaats in de eredivisie.

Luuk de Jong

De analisten bespraken ook nog de gemakkelijke overwinning van PSV op PEC Zwolle van zaterdagavond (1-7). De laatste keer dat PSV scoorde in een uitwedstrijd was eind september 2018 bij ADO Den Haag. Omdat de titelstrijd niet echt spannend is, kan PSV zich richten op andere doelen. "Het puntenrecord van Ajax (93 in 1971/1972) is een mooie mijlpaal. Maar ook een fraaie: in alle wedstrijden scoren. Dat lukte nog nooit een eredivisieploeg", weet Frouws.

Luuk de Jong maakte een hattrick en is nu de topscorer in de eredivisie. Is het zijn beste jaar ooit? "In absolute aantallen niet, maar per 90 minuten is het wel zijn meest productieve seizoen (1,09 goals per 90 minuten). Maar nog knapper: hij haalde nog nooit zoveel assists per wedstrijd en creëerde nog nooit zoveel kanen. De Jong was bij 41 procent van de goals direct betrokken als afmaker of aangever."

Ster advertentie
Ster advertentie