Naar homepage
Sport

De moeder aller nepwedstrijden
EONOS

foto: FixingFilmsfoto: FixingFilms
  1. Nieuwschevron right
  2. De moeder aller nepwedstrijden

Op 7 september 2010 werd in Riffa een oefenwedstrijd gespeeld tussen de nationale teams van Bahrein en Togo. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat de voetbalwedstrijd een enorme staart kreeg. Al snel werd namelijk duidelijk dat Togo een 'nep-team' had gestuurd. Nu, tien jaar later is er een documentaire over gemaakt waarin dat duel wordt gereconstrueerd.

Het was oud-rugbyer Yves Kummer die de eerste stap zette. In een bijeenkomst van een internationale sportersbond hoorde hij het verhaal over een bizarre voetbalwedstrijd en besprak het met twee vrienden in de kroeg. Thomas Ruigrok, in het verleden programmamaker bij RTL, WNL en AVROTROS, zag er gelijk een film in. "Ook al maak je het zo slecht, dit verhaal is zo goed."

Het resulteerde erin dat ex-judoka Koen van Nol een paar weken later in Togo zat voor de eerste interviews. In Langs de Lijn En Omstreken vertelde hij hoe dat ging. "We hebben het geluk gehad dat we een hele goede onderzoeksjournalist in Zwitserland kende die het verhaal ook had gehoord. Dus die is er ingedoken, die heeft contact gelegd met de coach van dat fake-team en hem zover kregen dat hij het verhaal wilde vertellen."

Een andere hoofdpersoon, de beruchte Singaporese match-fixer Wilson Perumal wilde ook praten. In Hongarije gaf hij toe dat hij deze wedstrijd 'regelde'. Het dreigde nog even mis te lopen omdat hij had ingezet op een 3-0 overwinning. Toen het na twintig minuten al 2-0 stond, en er in China massaal werd ingezet, moest er worden ingegrepen waardoor er na rust maar vijftien minuten zuivere speeltijd was.

Door het maken van de documentaire kwamen de makers meer aan de weet over de wereld van matchfixing. Volgens Van Nol is deze wedstrijd exemplarisch voor hoe het gaat. "Er wordt misbruik gemaakt van heel veel kwetsbare mensen." Het verhaal is volgens Ruigrok nog niet compleet. "Er is nog één haakje en dat is China. Dat zijn de grote bazen, daar wordt de fixer ook door betaald." Ruigrok zegt lachend dat er eigenlijk een tweede deel moet komen al is dat niet zonder risico. "Ik zeg wel eens voor de grap: we moeten een vervolg maken en als we dat doen eindigen we met een blok beton aan onze voeten ergens in een rivier in China."

Maandag 28 september is er een première in Amsterdam, donderdag 1 oktober is de film te zien bij Ziggo.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie