Sport
BNNVARA

De Proloog: fietsend grenzen verleggen en liefde voor de sport

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. De Proloog: fietsend grenzen verleggen en liefde voor de sport

Wielerliefhebbers en trainingsbeesten Erben Wennemars en Eric Corton, twee vrienden van de show, zijn laatst voor het eerst samen gaan fietsen. Bij elkaar hebben zij dit jaar al meer dan 8.500 kilometers weggetrapt. Over hun liefde voor de sport en voor de Tour, praten ze vandaag aan tafel in De Proloog met Willemijn Veenhoven en Patrick Lodiers.

'Toeschouwer in een hele slechte film'

Erben kon zich gisteren tijdens de finale van La Course helemaal inleven in de lijdensweg van Anna van der Breggen die vlak voor de finish stil leek te vallen. Ze kon niet meer en werd op de meet verschalkt door Annemiek van Vleuten. Die totale verzuring: Erben Wennemars kent het maar al te goed. Het doet hem denken aan zijn wedstrijden tegen Enrico Fabrice: "Als ik in de 1500 meter achter hem kruiste. Dan dacht ik: ik ben toeschouwer in een hele slechte film. Gevangen in je eigen lichaam en je kunt niets meer." Volgens Erben verander je op zo’n moment in "een aas." En dat was Van der Breggen in de laatste meters van de vrouwenetappe voor Van Vleuten.

Roef en Route

In Frankrijk sprak Roelof van de Redactie met Sky-renner Wout Poels. Zijn kopman Chris Froome is bepaald niet de populairste man in Frankrijk en er zijn zorgen over zijn veiligheid, zeker in aanloop naar Alpe d’Huez. Vorig jaar gooide een toeschouwer urine in diens gezicht.

Roef en Route

Roelof de Vries is de komende drie weken in Frankrijk om op geheel eigen wijze verslag te doen van de Tour de France, dit doet hij onder de noemer 'Roef en Route'. Elke werkdag is hij te horen tussen 13.00 en 14.00 uur in De Proloog.

Schandalige beschuldigingen tegen Froome

De bedreigingen aan het adres van Froome vindt Erben schandalig. Hij moet ongestoord zijn sport kunnen beoefenen. Daarom doet de oud-schaatskampioen in de uitzending een oproep aan de duizenden Nederlandse fans op Alpe d’Huez om Froome te beschermen en gekkies die kwaad willen in de kraag te grijpen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grensverleggend

Verder in de uitzending vertelt Eric over de grenzen die hij al fietsend is gaan verleggen. Waar hij jaren geleden ritjes maakte van hooguit 20 kilometer, heeft hij inmiddels de conditie om in weer en wind 250 kilometer weg te trappen. Hij stopte compleet met drinken en viel 30 kilo.

Bellen met Ramona

Natuurlijk bellen Willemijn en Patrick met Ramona, de vrouw die door Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand Eric Corton in de echt werd verbonden met Niki Terpstra. Elke dag horen we van haar hoe het met haar koersende man en het thuisfront gaat.

De Proloog

De Proloog is dé wielertalkshow van De Nieuws BV op NPO Radio 1. Elke dag tussen 13:00 en 14:00 schuiven er twee gasten aan, wordt het laatste nieuws van de Tour besproken, bellen we met Ramona Terpstra (de vrouw van Niki), werpen we een blik op de Giro Rosa en is er een bijdrage van Roelof van de Redactie in de rubriek 'Roef en Route'. Wil je niets missen? Volg ons dan op Twitter en Facebook en abonneer je op de podcast!

{podcast audio="51543" caption="#9 De Proloog: Eric Corton en Erben Wennemars" }

Muziek in De Proloog

Op de fiets, in de trein of in de auto: wij stellen een fijne muzieklijst samen met elke dag drie nieuwe nummers. Ook dit keer met wederom mooie nummers aangedragen door onze gasten!

Ster advertentie
Ster advertentie