Sport
NOS

Dertig jaar na de persconferentie van basketballer Magic Johnson

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dertig jaar na de persconferentie van basketballer Magic Johnson

De Amerikaanse basketballer Magic Johnson kondigde precies dertig jaar geleden aan dat hij hiv-positief was en stopte bij de club Los Angeles Lakers. In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met Sanne van Dongen, presentator bij ESPN, oud-basketballer en tweevoudig Nederlands kampioen.

Video niet beschikbaar

"De persconferentie had een hele grote impact. Ik was nog niet geboren, maar mijn ouders kunnen zich het moment nog goed herinneren. Hiv was toen nog een doodsvonnis. Iedereen dacht: hij leeft niet lang meer. Er zat ook veel schaamte en homofobie omheen. Magic Johnson had ook kunnen zeggen: ik ga me nu verstoppen en ervoor zorgen dat ik in de vergetelheid raak. Maar dat deed hij niet."

Voor Sanne van Dongen is Johnson een held. "Hij is één van mijn grote voorbeelden. Een bizar goede basketballer. De naam Magic kreeg hij niet voor niets. Maar hij was ook heel erg geliefd buiten het veld. Een hele vrolijke, benaderbare man. Hij was echt de grote vriendelijk reus."

Extravagant leven

"Magic Johnson kon elke vrouw krijgen en daar genoot hij ook heel erg van. Hij wond er ook geen doekjes om, soms ging hij gewoon met zes vrouwen tegelijkertijd naar bed. Hij heeft een extravagant leven geleid en toen liep hij dat hiv-virus op."

Johnson was toen 32 jaar oud. Zijn leven leek voorbij. "Maar het gaat nu heel goed met hem. Hij is in de zestig en heeft drie kinderen. Hij is ook een goede analist. En hij blijft natuurlijk een legendarische basketballer."

oog hiv

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie