Sport
MAX

Ook bij hockey nog altijd scheldende ouders langs de kant: 'Houd je een bitje in'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook bij hockey nog altijd scheldende ouders langs de kant: 'Houd je een bitje in'

Langs de sportvelden komt het nog altijd voor dat ouders foeteren en schelden op hun eigen kinderen, op de tegenpartij of op de scheidsrechter. Pieter Janssen is voorzitter van hockeyclub Oranje-Rood en is helemaal klaar met dat gedrag. Daarom bedacht hij de campagne 'Houd je een bitje in'. Hij vertelde over de campagne in Villa VdB.

Verbale agressie

Janssen vertelt dat de campagne echt nodig is en dat het niet alleen bij hockey gebeurt: "Was dat maar zo. Ik merk het ook bij mijn collega bestuurders uit totaal andere sporten, dat het daar ook speelt. Daarom willen wij als grootste club van Zuid-Nederland een maatschappelijk probleem aanpakken." Hoe signaleert Janssen het probleem zelf? "Wij monitoren het gedrag van ouders, ook via wedstrijdformulieren bijvoorbeeld. Dan popte te vaak op dat er verbale agressie plaatsvindt. Zowel vanuit mensen van Oranje-Rood, maar ook vanuit de bezoekende clubs. Elke traan is er eentje te veel op het moment dat je als jeugdscheidsrechter het veld afgaat."

Jonge scheidsrechters moeten het ontgelden

Want vooral jeugdscheidsrechters moeten het ontgelden. "Dat is ook de charme van de hockeysport: fluiten hoort erbij. En wat je zelden doet, doe je zelden goed. Dus dan zullen er best wel eens ooit wedstrijden niet goed gefloten worden. Maar dat is voor ons geen enkele legitimatie om zo tekeer te gaan. Kinderen doen hun best - en op het moment dat je het zelf zo goed weet, ga dan als ouder zelf de scheidsrechterscursus volgen."

Wedstrijdleider

Van Janssen hoeft het ook niet zo te zijn dat het stil is langs de kant, vertelt hij: "Je mag best enthousiast of fanatiek zijn, maar zorg dat je niet te ver gaat." Hij stelt ook nog een andere oplossing voor: "Stel als team een wedstrijdleider aan - een ouder die de orde handhaaft en met een hesje rondloop. Zij kunnen mensen dan aanspreken op hun gedrag." Mensen een spiegel voorhouden helpt, zegt hij: "Dan zeggen ze vaak: 'Oh, sorry, sorry!' en dan merk je dat ze heel snel ander gedrag gaan vertonen."

Reactie KNHB

De KNHB herkent de "verharding van de samenleving": "Die zien we ook terug op het hockeyveld: we zien dat er meer meldingen binnenkomen. En daar moeten we zeker op acteren. In januari organiseren wij een nationaal congres en daar komen 400 bestuurders bijeen. Dit jaar zal sportiviteit en respect bij het congres centraal staan en daar zouden we Oranje-Rood graag een podium geven."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie