Sport
EONOS

FC Utrecht bestaat 50 jaar: 'Een club waar je je niet verveelt'

foto: proshotsfoto: proshots
  1. Nieuwschevron right
  2. FC Utrecht bestaat 50 jaar: 'Een club waar je je niet verveelt'

FC Utrecht bestaat volgende week precies 50 jaar. Reden voor een jubileumboek. In Langs de Lijn En Omstreken een gesprek met schrijver Hugo Verkley en Mister FC Utrecht Jean-Paul de Jong.

Jean-Paul de Jong is als speler, assistent-trainer en uiteindelijk als hoofdtrainer actief geweest bij de club. "De band is nog altijd warm. Ik ben trots op m'n carrière." Tijdens z'n eerste jaren was Utrecht nog niet de club die het nu is, en waren het magere jaren. "Het is een club waar je je niet verveelt. Er gebeurt veel en het is een breed gedragen volksclub."

Di Tommaso

Het grote dieptepunt is het plotseling overlijden van David Di Tommaso, toen verdediger van FC Utrecht. Het is een naam die veel terugkomt in het boek. Ook 15 jaar later maakt het nog altijd indruk op De Jong. "Het raakt je van binnen. Het is verschrikkelijk mooi om te weten hoe we dat als club met elkaar gedragen hebben."

Het overlijden heeft flinke invloed gehad op de club, zegt auteur Verkley. "Foeke Booy was toen trainer en heeft er jaren moeite mee gehad. Z'n afbeelding staat nog altijd overal en z'n rugnummer wordt ook niet meer gebruikt. En z'n weduwe reist nog elk jaar naar Utrecht af om de Di Tommaso-prijs uit te reiken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie