Sport
KRO-NCRV

'WK kijken met gemengde gevoelens? Dat is niets'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'WK kijken met gemengde gevoelens? Dat is niets'

Het is zover: vandaag speelt het Nederlands elftal z'n openingswedstrijd van dit WK tegen Senegal. Ondanks dat lijkt er weinig Oranje-koorts, omdat veel mensen het WK als 'besmet' zien. Spraakmaker en journalist Sander de Kramer gaat kijken, maar met "gemengde gevoelens". Luisteraar Dick van der Maat kan daar helemaal niets mee. "Je kijkt of je kijkt niet", zegt hij in Spraakmakers.

"Het is een WK met een smetje. Ik kijk met gemengde gevoelens", zegt Spraakmaker en journalist Sander de Kramer. Luisteraar Dick van der Maat gaat kijken, ondanks dat hij het regime afkeurt. "Maar het helpt niet als ik niet naar het voetbal ga kijken." Met 'gemengde gevoelens' kijken is niets, vindt Van der Maat. "Je kijkt of je kijkt niet."

Kroegeigenaar Maarten Roorda boycot het WK. "Ik ben ook voetballiefhebber en ondernemer, maar ik heb ook principes." Roorda zegt niet belerend te willen zijn naar anderen. "Maar voor mij voelt dit goed."

Dialoog aangaan

Luisteraar Marty Menning wijst erop dat we vanuit een westers perspectief kijken naar het regime van Qatar. "Cultuur verander je niet in een paar jaar, dat moet geleidelijk gebeuren. Je kan beter de dialoog aangaan in plaats van dat je je afkeert en weerstand oproept."

Sportmarketeer Bob van Oosterhout vindt dit een terecht en zinvolle discussie om te voeren, maar geeft wel aan dat deze in Nederland met de meeste intensiteit wordt gevoerd, als je het vergelijkt met andere landen. "Als paar honderdduizend mensen uit principe niet kijken, denk ik niet dat het onder de streep invloed heeft op de kijkcijfers voor de FIFA."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie