Sport
NOS

Ajax blijft na worstelpartij met Vitesse in het spoor van Feyenoord

foto: Proshots / Paul Meima
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajax blijft na worstelpartij met Vitesse in het spoor van Feyenoord

Ajax heeft zondag met veel pijn en moeite gewonnen van Vitesse. De Amsterdammers kwamen op achterstand in GelreDome, maar wisten onder aanvoering van Dusan Tadic het tij te keren in Arnhem: 1-2. Aanvoerder Tadic was bij beide Ajax-doelpunten betrokken en bereikte een bijzondere mijlpaal.

Ajax wachtte drie dagen na de pijnlijke Europese uitschakeling tegen 1. FC Union Berlin een op papier lastig uitduel met Vitesse. De Arnhemmers hielden Ajax in de voorgaande twee ontmoetingen op een gelijkspel en bleken zondag weer een lastige horde voor de regerend landskampioen. Na een half uur opende Marco van Ginkel met een kopbal uit een hoekschop de score. Voor Van Ginkel, die in januari terugkeerde van PSV, was het zijn eerste doelpunt voor Vitesse sinds april 2013.

Snelle reactie

De corner van waaruit Van Ginkel scoorde volgde na een enorme kans voor Vitesse-aanvoerder Matús Bero, die alleen voor Géronimo Rulli tegen een uitgestoken voet van de Ajax-keeper schoot. Ajax had weliswaar meer balbezit in GelreDome, maar kwam aanvankelijk niet verder dan een afstandsschot van Kenneth Taylor. Toch werd het na de openingsgoal al snel 1-1. Na een vrije trap van Tadic kwam de bal via het hoofd van Nicolas Isimat-Mirin voor de voeten van Davy Klaassen, die Vitesse-doelman Kjell Scherpen passeerde.

Sleutelrol Tadic

Ajax kwam tien minuten na rust, met Calvin Bassey binnen de lijnen voor Steven Berghuis, aan de leiding in GelreDome. Edson Álvarez was het meest alert bij een hoekschop van Tadic en kopte hard en zuiver raak. Het was voor Tadic de 150ste keer in 150 officiële wedstrijden voor Ajax dat hij direct betrokken was bij een goal van de Amsterdammers (73 doelpunten en 77 assists). Álvarez maakte zijn eerste treffer van deze jaargang.

Het duel was nog niet gespeeld na de 1-2 en dat bleek ook toen Million Manhoef voor Rulli opdook. De snelle vleugelspeler van Vitesse, eerder dit seizoen in de Johan Cruijff ArenA twee keer trefzeker tegen Ajax, zag Rulli redding brengen op zijn schot met links. Voor Ajax was invaller Brian Brobbey nog twee keer gevaarlijk, maar de gedeeld topscorer van de Eredivisie verzuimde zijn twaalfde doelpunt van het seizoen te maken. Ajax trok de zege over de streep en komt weer op drie punten lijstaanvoerder Feyenoord, dat zondag won van Fortuna Sittard.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie