Sport
EONOS

Aanstormend talent voor even terug in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanstormend talent voor even terug in Nederland

Te veel onzekerheden in het zwemprogramma van zijn universiteit deden Nyls Korstanje besluiten om voor even terug te keren naar zijn geboorteland. Het coronavirus maakt dat het leven op een college niet echt veilig is met alle feestjes die je er kan vieren. In Eindhoven traint hij nu onder bondscoach Marcel Wouda. Tijdelijk, want hij merkt nu al dat hij zijn Amerikaanse vrienden en kennissen mist.

Video niet beschikbaar

Op jonge leeftijd verhuisde de familie van Nyls Korstanje naar de Verenigde Staten waar hij aan zijn zwemcarrière begon. Daar kwam hij ook in contact met de Amerikaanse sportcultuur en dat was liefde op het eerste gezicht verklapte hij in Langs de Lijn En Omstreken. "De hele samenleving is daar op sport gericht. Niet alleen maar American football en basketbal, maar het zijn ook de sporten als zwemmen, atletiek en tennis die erg ondersteund worden. Dat houdt die hele sportcultuur in stand."

Belangrijke inspiratiebron was en is Pieter van den Hoogenband. Die schreef tien jaar geleden een column over Korstanje toen hij een jeugdrecord van de olympisch kampioen uit de boeken zwom. De column wordt gekoesterd en hangt nog steeds boven zijn bed. "Dat zo iemand zulke dingen over je zegt en je eigenlijk op die leeftijd al zo'n grote boodschap meegeeft, ga voor je eigen droom, dat is was heel motiverend en heel speciaal." Het betekende wel dat er een enorme druk kwam te liggen op de schouders van de toekomstige kampioen. "Er wordt gezegd: Hé, je bent de nieuwe Pieter van den Hoogenband. Dat is niet zomaar iemand. Maar uiteindelijk ben ik toch Nyls Korstanje, en moet ik het op mijn eigen manier doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie