Sport
NOS

Een trainingsbeest kan ook de hitte aan

foto: Edwin Cornelissenfoto: Edwin Cornelissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Een trainingsbeest kan ook de hitte aan

Een mooi contrast tijdens het bezoek aan Oranje, twee dagen voor de wedstrijd tegen Italië. Een duel dat zijn schaduw letterlijk vooruitwerpt, want de hitte in de bakoven die Valenciennes heet, zal naar verluidt verzengend zijn. Het stijgende kwik is verworden tot een ‘hot item’.

Al moeten we in alle eerlijkheid constateren dat Valenciennes er in de ‘canicule’, die Frankrijk treft, nog genadig vanaf komt. Volop zon en 33 graden, dat is de verwachting voor Oranje’s wedstrijddag. Nog altijd warm, wat heet, maar de gevreesde ‘4’ blijft de Noord-Franse stad voorlopig bespaard.

Een keer zeuren

Goed, het contrast in de koele balzaal van het chique Royal Hainaut-hotel, waar de speelsters van Oranje van tafel naar tafel schuifelen om de vaderlandse pers te woord te staan. Daniëlle van de Donk verwijst, semi-nonchalant, naar de uitstekende staf die de selectie voorbereidt op een verhit duel. In haar mailbox vond ze een document met tips en tricks om de warmte het hoofd te bieden. Ze had nog geen tijd gehad om het epistel door te lezen, maar Van de Donk zal er in de middaguren eens rustig voor gaan zitten.

En dan Dominique Bloodworth. De centrale verdedigster geldt als een perfectionist pur sang. Oranje’s afkoel-regime kent voor haar dan ook weinig geheimen. Zorgen voor een goede hydratatie, daags voor de wedstrijd. Lees: veel drinken. En op de wedstrijddag: ijswater vooraf, koelvesten in de rust, drinkpauzes halverwege de beide helften. Daarmee moet het te doen zijn. Maar, zegt Bloodworth, het is ook een mentaal verhaal. Even door de hitte heen bijten, jezelf wijsmaken dat het wel meevalt. "Wij zeggen altijd: je mag één keer zeuren, en dan is het genoeg."

Trainingsbeest

Die laatste uitspraak is tekenend voor Dominique Bloodworth, 24 jaar en sinds 2018 een vaste kracht in het team. Ze ziet zichzelf niet als een voetbalster die overloopt van het talent. Zij heeft er altijd keihard voor moeten werken. Bij haar oude clubje in Horst leerde ze zichzelf aan tweebenig te worden. Oefeningen met looprekjes. Tijdens het EK van 2017 nam ze een koffertje mee naar de training, met daarin een bal en een standaard. Die gebruikte ze om haar techniek te verbeteren. Foppe de Haan, destijds assistent van Sarina Wiegman, zag het aan en genoot van een speelster die zelf initiatieven neemt en investeert om altijd maar weer beter te worden. Een trainingsbeest, zo ziet Dominique Bloodworth zichzelf.

Het perfectionisme van de Limburgse reikt veel verder dan het trainingsveld alleen. Regelmatig kijkt ze beelden terug om te evalueren: waar zit nog progressie, waar moet ik aan werken? Thuis leeft ze volgens de strakke regels van de topsport. Op tijd gaan slapen. Een uitgekiend eetpatroon. Bloodworth ziet het niet als offers, ze is vooral heel trots. Op mentaliteit heeft ze het geschopt tot de basis-elf van Oranje en tot VfL Wolfsburg, de top van het vrouwenvoetbal.

Dus wat is dan een hittegolf in Valenciennes? Dominique Bloodworth wordt er niet warm of koud van. Zij heeft voor hetere vuren gestaan.

Ster advertentie
Ster advertentie