Naar homepage
Sport

Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent teleurgesteld: ‘Sport wordt weggezet als amateuristisch’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent teleurgesteld: ‘Sport wordt weggezet als amateuristisch’

Nederland is in de ban van de winterkou, en volgens sommige weerkaarten zou het mogelijk zelfs twee weken kunnen blijven vriezen. In zo’n geval mogen we voorzichtig denken aan iets wat er in ’97 voor het laatst gebeurde: de Elfstedentocht, maar de kans daarop is nihil door de uitbraak van het coronavirus. “Ze doen er alles aan om mij 25 jaar die titel te geven”, zegt Henk Angenent, de winnaar van die laatste tocht, lachend in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Toch zou hij het liefst zijn titel kunnen afstaan. “Ik wil heel graag een opvolger hebben.”

Toen er in november duidelijk werd dat er onder de huidige omstandigheden en met deze maatregelen geen Elfstedentocht zou komen, was van Angenent erg teleurgesteld. Op de vraag of er toch écht geen manier is om dit jaar een tocht door te kunnen laten gaan zegt Angenent dat ze jaren geleden al geprobeerd hebben om de wedstrijd en de tour van elkaar los te koppelen. “Maar de wedstrijd mag ook al niet eens”, zegt Angement, die doelt op het feit dat de overheid geen wedstrijden op natuurijs toestaat.

Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent teleurgesteld: ‘Sport wordt weggezet als amateuristisch’

Streep door marathonseizoen

De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) zette op 14 januari al een streep door het marathonseizoen, omdat marathonschaatsen niet in de categorie topsport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) valt. Daardoor krijgt de schaatsbond in tegenstelling tot bijvoorbeeld de voetbal-, hockey- en basketbalbond geen uitzondering om in coronatijd wedstrijden te organiseren.

“Een hele kwalijke zaak. De sport wordt weggezet als amateuristisch, terwijl we al jaren echt topsporters zijn”, betreurt de schaatser. “Ik vind het eigenlijk ook fout van de KNSB”, zegt hij. “Het is eigenlijk heel raar, want op het moment dat het gaat vriezen zijn wij de belangrijkste sport van Nederland.”

'Dat is wat ons nekt'

Marathonschaatsen is geen olympische sport, en dat is het grote probleem, zegt Angenent, die zich tot 2009 zeker een professioneel sporter voelde. “Ik ben achttien jaar lang topsporter geweest, en ik heb ook op wereldniveau gepresteerd”, zegt hij. “We zijn geen wereldsport, en dat is wat ons nekt.”

De schaatser heeft zich in ieder geval voorgenomen om op 4 januari 2022, wanneer hij echt zijn 25-jarig jubileum als laatste Elfstedentochtwinnaar mag vieren, een gigantisch feest te vieren. “En in februari 2022 rijden we hem gewoon nog een keer.”

Ster advertentie
Ster advertentie