Sport
NOS

AZ ploetert zich naar zege op Ajax

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. AZ ploetert zich naar zege op Ajax

AZ is er in geslaagd om punten af te snoepen van Ajax. In de tweede helft doorstond AZ een stormloop aan Ajax-aanvallen. Het is de eerste competitienederlaag voor Ajax van het seizoen.

De beslissende 2-1 viel vlak voor rust van de voet van Jens Odgaard.

Dat het voor Ajax geen gemakkelijke middEredag zou worden, werd direct duidelijk. Doelman Remko Pasveer moest direct in actie komen om de poging van Jens Odgaard uit de voor hem linkerhoek te houden.

Een moment in de eerste helft was Ajax dodelijk. Een splijtende pass van Daley Blind ging door de hele verdediging van AZ. Kenneth Taylor legde breed op Mohammed Kudus, die alleen nog maar een laatste tikje hoefde te geven: 0-1.

Vanaf dat moment werd Ajax aanvallend onmachtig. De regerend landskampioen koesterde vooral het balbezit. En dan waren er ook nog veel balcontacten voor Pasveer. Rensch kon met een sliding niet voorkomen dat AZ uitbrak. Mees de Wit schoof de gelijkmaker in de lange hoek.

Vlak voor de pauze was er een negatief en een positief moment voor AZ. Aanvoerder Bruno Martins Indi raakte geblesseerd en moest de strijd staken. In de extra tijd werd de bal lukraak op Jens Odgaard geschoten. De spits stond helemaal vrij en hielp zijn elftal op een 2-1 voorsprong halverwege.

De tweede helft kwam AZ nog vaker door. De thuisploeg wilde de voorsprong verstevigen, maar Pasveer hield de ene na de andere bal tegen. Bij een poging van Tijjani Reijnders had Pasveer wat geluk dat de bal daarna tegen de paal kwam.

Aanvallend Ajax

Daarna ging Ajax in de aanval. De inzet van Kudus werd ternauwernood van de doellijn gehaald door Dani de Wit. Het was helemaal kantje boord zo'n tien minuten voor tijd. Steven Bergwijn schoot namelijk vol op de borst van Reijnders die op de doellijn stond.

AZ stond volledig onder druk in de slotfase. De ingevallen spits Lorenzo Lucca ging naar de grond in de laatste minuut. Scheidsrechter Bas Nijhuis wilde niet denken aan een penalty. Lucas Ocampos, ook ingevallen, schampte de bal en die ging net naast. Keeper Verhulst tikte vervolgens een kans over de lat. En Dusan Tadic mikte net voorlangs.

Super Sunday

Zodoende brengt Super Sunday alleen maar meer spanning in de eredivisie. PSV en Ajax staan nu met 18 punten bovenaan. De Eindhovenaren wonnen van Feyenoord en hebben een beter doelsaldo. AZ heeft een punt minder, Feyenoord twee.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie