Sport
EONOS

Han Urbanus overleden, boegbeeld van het Nederlandse honkbal

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Han Urbanus overleden, boegbeeld van het Nederlandse honkbal

Hij was in 1952 de eerste Europese honkballer die naar Amerika trok om zes weken meetrainen met de New York Giants. De grootste club van het land. Han Urbanus keek daar zijn ogen uit. Met alle opgedane kennis keerde hij terug naar Nederland om zijn kennis over te dragen. Hij was dé honkbalpioneer van ons land en overleed dit weekend op 93-jarige leeftijd.

Video niet beschikbaar

Als speler won hij in de jaren 50 vijf landtitels en werd hij in die periode zeven keer op rij Europees kampioen. Met recht dus het boegbeeld van het honkbal in Nederland.

"Toen ik 10 jaar was zag ik hem honkballen en dat wilde ik later ook", zegt zijn zoon Charles, die zelf ook een grootheid in het honkbal zou worden, in NOS Langs de Lijn. "Ik realiseerde me toen nog niet wat hij betekende voor het Nederlandse honkbal. Dat kwam later pas bij een documentaire van Andere Tijden Sport."

Wim Crouwel, vriend en jarenlang ploeggenoot van Han Urbanus, had dat toen al wel door. "Ik was 15 jaar toen ik aan het eerste team mocht ruiken. Han stond op de plaat en dicteerde de wedstrijd. Hij bracht vernieuwing, was de godfather van het Nederlandse honkbal." Hij omschrijft hem als een meedogenloze speler. "Hij had het schuim op z'n bek. Hij was niet te genieten als hij een honkslag tegen kreeg."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie