Sport
NOS

Sepp Kuss bezorgt Jumbo-Visma dagsucces in Andorra

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sepp Kuss bezorgt Jumbo-Visma dagsucces in Andorra

Team Jumbo-Visma heeft voor de tweede keer deze Tour de France een bergetappe gewonnen. Nadat Wout van Aert de etappe met twee keer de Mont Ventoux won, was het nu de Amerikaan Sepp Kuss die de Pyreneeëncols in en rond zijn woonplaats Andorra la Vella het best trotseerde. In het peloton bleven de favorieten bij elkaar.

Na de overwinning van Bauke Mollema van gisteren trok het peloton over Pyreneeënreuzen naar Andorra. Het dak van deze Tour de France wachtte bovenop Port d'Envalira. In de openingsfase ontsnapte een grote groep, van 32 renners met daarbij veel pure klimmers die in het klassement al op forse achterstand staan. Onder hen Steven Kruijswijk, die tijdens de eerste rustdag deze etappe al aanwees. Verder zaten onder andere Daniel Martin, Vincenzo Nibali, Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde, David Gaudu, Nairo Quintana en Wout Poels met de voorsten mee.

Poels gaat voor de bollen

De kopgroep had kreeg veel ruimte van het peloton. De 32 vooraan begonnen met zo'n negen minuten voorsprong aan de eerste gecategoriseerde klim. Vlak daarvoor had Michael Matthews de punten gepakt voor de groene trui. Boven was het te doen voor Wout Poels, die de bolletjestrui wilde overnemen van Michael Woods. De Nederlander kwam als eerste boven, Woods als derde. Op de volgende beklimming was Poels ook de betere; alleen Wout van Aert wist hem te verschalken.

Port d'Envalira was het hoogste punt van de hele Tour de France. Terwijl de eerste Ineos-renners zich vooraan lieten lossen, om later nog hun kopman Richard Carapaz van dienst te kunnen zijn, vertrok Nairo Quintana. Op de brede wegen in Andorra stond een harde wind, waardoor de renners van links naar rechts zwalkten. Het sprintje om de tweede plek was voor Van Aert. Omdat Poels derde werd, nam hij de bolletjestrui over van Woods.

Speldenprikken

In het peloton bleef het op de col nog rustig. Daar verwachtten we pas vuurwerk op de laatste klim, de Col de Beixalis. Carapaz viel daar als eerste aan. Maar twee renners konden direct in zijn spoor mee: Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard. Daarna kwam alles weer bij elkaar. Ook Vingegaard en Rigoberto Uran zetten Pogacar even onder druk. De Sloveen in de gele trui gaf geen krimp.

Minuten daarvoor werd de strijd om de ritzege beslist in het voordeel van Jumbo-Visma. De 26-jarige Sepp Kuss ging solo. Niemand kon direct volgen. Alejandro Valverde ging nog in de tegenaanval en kwam slechts tot op twintig tellen. De Spanjaard werd tweede. De derde plaats was voor Poels.

Maandag is er een rustdag in de Ronde van Frankrijk.

Finish Alert

Heb je geen tijd om de volledige etappe te kijken, maar wil je de finish niet missen? Meld je dan aan voor de Finish Alert in de NPO Radio 1-app.

Op die manier krijg jij elke etappe vlak voor de finish een pushmelding op je telefoon, zodat je niks hoeft te missen van het gevecht op de eindstreep.

Download de NPO Radio 1-app hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie